Annons

Stor­se­ger för Merkel i lil­la del­staten Saar­land

Opinion Ut­fallet i Saar pekar på att Merkel får fort­sätta en pe­ri­od till.
Opinion • Publicerad 28 mars 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det som skulle blivit So­ci­al­de­mo­kraternas come­back på all­var i tysk po­li­tik blev en till­ba­ka­gång och stor­se­ger för An­ge­la Merkels kon­ser­va­tiva CDU.

Merkels par­ti med del­statens le­da­re Annegret Kramp-Karrenbauer ökade med 5,5 pro­cent­en­heter till över 40 pro­cent, me­dan både so­ci­al­de­mo­kra­tiska SPD och väns­ter­par­tiet Linke minskade. Vare sig de gröna el­ler li­be­ralerna kom in i del­stats­par­la­mentet, vil­ket där­emot det nya hö­ger­ex­trema AfD gjorde, men bara med 6,2 pro­cent, långt min­dre än vad de högsta opi­ni­ons­siff­rorna i landet pekat på ti­digare.

Annons

Även om Saar­land på gränsen mot Frank­ri­ke är en li­ten del­stat var CDU-se­gern vik­tig. SPD:s nye kanslerskandidat, ti­digare tal­mannen i EU-par­la­mentet Martin Schulz, har fått opi­ni­ons­stöd som matchat, till och med över­träffat, An­ge­la Merkels. Hon har varit oho­tad som tysk le­da­re un­der mer än ett de­cen­ni­um.

Nu följer del­stats­val i ett par större del­stater in­nan det är för­bunds­dag­sval i höst, då Merkels po­si­tion ställs un­der väl­ja­rnas dom.

Att Martins Schulz nå­got över­ras­kan­de blivit en stjär­na i den in­hemska po­li­tiken är vi­ta­li­serande för den po­li­tiska de­batten. Det har bland an­nat gjort att det in­vand­rings­fi­ent­liga AfD tappat en del av det stöd par­tiet fick när mi­gra­tions­po­li­tiken stod i fo­kus.

Nu handlar de­batten mer om vem som ska bli för­bunds­kans­ler ef­ter va­let. Merkel el­ler Schulz. Ut­fallet i Saar pekar på att Merkel får fort­sätta en pe­ri­od till.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons