Annons

IS nyhetsbyrå ville ha ljudfil av åtalad

Malmö IS nyhetsbyrå AAMAQ begärde uttalanden av 30-åringen om brandattentatet mot de shiamuslimska moskén i Malmö. Det hävdade åklagaren när rättegången inleddes på fredagen.
Malmö • Publicerad 31 mars 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Tidslinjer, mobilmastuppkopplingar, chattkonversationer och ljudfiler.

Annons

Den 30-årige man som står åtalad visar sig vara liten och klen till växten. Han har långt hår som är slarvigt uppsatt i en tofs. Han gömmer noga sitt ansikte under sin t-shirt när han förs in och ut av säkerhetsvakter.

I en paus på förmiddagen får media möta försvarsadvokat Lars Edman, som menar att det finns svagheter i åklagarens bevisning.

Klockan 03.35 loggar han in sig via sitt gmailkonto på svågerns adress på Sorgenfrivägen. Klockan 04.32 har han mastuppkoppling på Nobelvägen och får ett sms från frun.

Klockan 05.11-05-13 ringer frun tre gånger. Här menar åklagaren att 30-åringen haft mobilen avstäng, men enligt försvarsadvokaten har han ”blockat” frun från att ringa honom.

Annons

Det finns inga fingeravtryck eller DNA som binder mannen till brottsplatsen. Den övervakningsfilm som fanns blev överspolad. Vittnen som sett filmen ska höras.

Efter pausen börjar man gå in på olika konversationer som skett på sociala medier. 30-åringen berättar före brandattentatet för sin mamma i Saudiarabien att hans fru vet om att han besökt ”Husaina”, vilket åklagaren menar är den shiamuslimska bönelokalen i Malmö.

Åklagaren berättar att AAMAQ är IS nyhetsbyrå som har som uppgift att sprida information om attacker i Europa. Efter att ljudfilerna distribuerats kommer också uppgifterna i två IS-tidningar om att IS legat bakom brandattentatet i Malmö.

Det finns många propagandafiler på 30-åringens dator. Men de avhåller sig åklagaren från att visa. De innehåller hyllningar att terrorister från Nice och Paris, halsskärningar och andra typer av avrättningar.

Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons