Ulf Ivarsson och Gunilla Andersson tittar till buskarna med honungsbär som blommar redan.
Gunilla Andersson är nöjd med att rädisorna har växt till sig riktigt bra.
Ulf Ivarsson tar en titt på den välväxta rabarbern som förmodligen blir både rabarberkaka och rabarberpaj.
Laman Morgan håller koll över ägorna.

Nu gror en ny sommarsäsong

Östanå Det växer så det knakar på Denningarums gård som om drygt en månad åter slår upp portarna för en ny säsong.

Den kalla vinden ruskar om träd och växter på gården. Trots det står buskarna med honungsbär i full blom och laman Morgan mumsar på det gröna gräset samtidigt som han slänger en blick på lamafröknarna i hagen intill.
Det mesta är sig likt på Denningarums gård, men planen är att i år kunna erbjuda ännu mer grönsaker än tidigare till försäljning.
Inne i växthuset tittar bland annat dill, rädisor, sallad, blomkål, grönkål, blommor och kryddväxter upp ur små odlingslådor. Lite mer värme och de får flytta ut.

Rabarbern har redan vuxit sig stor under ett skyddande nät och i butikshyllorna står burkar med sylt, chutney, gelé och kryddor i givakt.
Ulf Ivarsson fyller 74 år i år men att gå i pension verkar inte vara ett alternativ.

Hur länge tänker du hålla på?
– Jag kommer att hålla på tills jag stupar, konstaterar han med ett snett leende.
Öppningsdagen är satt till den 21 maj. Fram till en bit in i september kommer Ulf Ivarsson och Gunilla Andersson att servera en buffé med husmanskost precis varje dag. Och så gott som allting är hemlagat. Dessutom finns det smörgåsar, kakor och våfflor.
– Buffé är bra, säger Ulf Ivarsson. Då kan gästerna ta så mycket eller lite de vill och det blir inte så mycket svinn. Jag tycker att det är så synd när mat behöver kastas.
– Det handlar inte om pengar, fortsätter han utan om allt arbete med råvaror som utförs innan maten slutligen hamnar på tallriken.

Själv tar han vara på bär, frukt och grönsaker. Både han och Gunilla gillar att experimentera vid spisen. Kanske testa att blanda olika bär till en ny sylt eller prova att koka en annorlunda saft. Resultatet hamnar i butikshyllorna.
Här säljer de även en del andra produkter. som vinäger, grillolja, inläggningar, te och rökt kyckling. När det är säsong blir det även gås och kalkon.
Som vanligt kommer man även den här säsongen att träffa på djur på Denningarums gård. Lamadjur, grisar, kaniner, höns, ankor och en get.
– Geten som precis har kommit har redan varit och hälsat på grannen, berättar Ulf. Han känner sig väl inte riktigt hemma ännu.

Nere vid vattenbrynet ligger fem flottar för den som vill glida ut längs ån. Och här finns även en liten stuga om någon vill övernatta.
– Men den är enkel och utan el och vatten, berättar Ulf Ivarsson.
Men det är inte bara stugan som är utan el. Elen har även lyst med sin frånvaro på gården under helgen. Men plötsligt under Norra Skånes besök lyser det till och fläkten går i gång i växthuset. En behaglig värme sprider sig. En sann njutning för både växter och människor.

Dagens fråga

Har du drabbats av den senaste tidens tågkaos?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×