Annons

Samhället stod emot

Ledare Det demokratiska samhället klarade den akuta krisen efter terrordådet. Nu måste också fortsättningen hanteras sansat och lugnt.
Opinion • Publicerad 15 april 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Polisen har hyllats efter terrorinsatsen. 	            Foto: TT
Polisen har hyllats efter terrorinsatsen. Foto: TT

Ter­ro­rism syftar till att orsaka skräck och oro i ett sam­häl­le. Ett mål är att un­der­mi­nera sam­häl­lets grund­valar och slå sön­der sam­hälls­struk­turer. Även om inte var­je en­skild ter­ro­rist kan ar­ti­ku­lera sina syf­ten på det sättet är det grunden för all ter­ro­rism. Det skiljer ter­ro­rist­brott från ”van­liga” mord el­ler sa­bo­ta­ge.

Med den ut­gångs­punkten miss­lyc­kades last­bils­ter­ro­risten i Stock­holm. Ef­ter de första oro­liga mi­nuterna har sam­häl­let på alla sätt stått emot för­söken att skapa kaos och upp­lösning av sam­häl­lets grund­valar. Tvärt­om visade sig sam­häl­ls­be­red­skapen i form av po­lis, rädd­nings­tjänst och sjuk­vård fun­gera myc­ket bra i kris­lä­get.

Annons

Än tyd­ligare blev att ci­vil­sam­häl­let, män­ni­skors vilja och be­red­skap att hjälpa var­and­ra, stå ut med till­fäl­liga svå­rig­heter som att be­höva gå hem el­ler att er­bjuda främ­lingar mat och hus­rum, fun­gerade ovän­tat väl. I en snabb­ut­vär­dering kon­sta­terar ock­så Myn­dig­heten för sam­hälls­skydd och be­red­skap, MSB, att ter­ro­risten inte lyc­kats i sitt större upp­åt än att döda män­ni­skor.

Det är vik­tigt att ta vara på den­na ”se­ger” mot ter­ro­rismen och fort­sätta ar­be­tet sy­ste­ma­tiskt, med lugn och vär­dig­het och utan hast­verk.

Många ”Sve­ri­ge­vänner” har i so­ci­ala me­di­er för­sökt visa en an­nan bild ge­nom lögner och falska, ma­ni­pu­lerade bilder. Re­ak­tionerna från den si­dan var be­svi­kel­se över att kaoset ute­blev och att de­ras bild av verk­lig­heten, som ofta fram­ställs som ”folkets verk­liga åsikter”, inte var sann. Där­med ställde de sig på ter­ro­risternas sida.

Vik­tigt är att det san­sade lugn som visats i den akuta fasen kan be­varas bland po­li­ti­kerna. Det be­hövs inga framhastade, illa be­redda nya lagar. De skärp­ningar av ar­be­tet mot ter­ro­rismen som onek­li­gen be­hövs måste be­handlas på sam­ma sätt som an­nan lag­stiftning – med grund­lig be­redning och hän­syn till öp­pen­het och rätts­sä­ker­het. Ter­ro­rism och ex­tre­mism får ald­rig be­kämpas ge­nom att de­mo­kra­tin un­der­mi­neras.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons