Annons

IFK Osby årets skånska klubb 2016

Osby • Publicerad 21 april 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Johnny Ahlqvist, ordförande, säger att klubbens framgång på olika plan beror på eldsjälarna.               Foto: Andreas örwall Lovén
Johnny Ahlqvist, ordförande, säger att klubbens framgång på olika plan beror på eldsjälarna. Foto: Andreas örwall Lovén

”Föreningen har skapat ett världslag för herrar samt ett världslag för damer, som ger flickor som ej spelat fotboll tidigare en möjlighet att prova på fotboll. I damlaget finns också bokcirklar i samarbete med Osby bibliotek för att främja språkinlärningen.”

Så lyder en del av motiveringen bakom priset som Årets förening, som delades ut till IFK Osby i samband med SM-kvartsfinalen i handboll i Kristianstad Arena på fredagen.

Annons

Stoltheten hos ordförande Johnny Ahlqvist går inte att ta miste på.

– Det är ofta stora klubbar som kommer i åtanke för det här priset. Det känns helt fantastiskt att man uppmärksammar allt IFK Osby gjort.

Världslagen tillkom som svar på flyktingkrisen 2015. Framför allt killar men senare även tjejer fick möjlighet att stifta bekantskap med såväl fotbollen som det svenska föreningslivet.

Klubben och projektledaren Henrica Lorentsson fick tidigare i år priset ”Bronshanden” av stiftelsen Sverige United för sitt integrationsarbete.

Nyligen fick Henrica Lorentsson dessutom priset ”Årets eldsjäl” i Osby (en intervju publicerades i Norra Skåne och på sajten den 12 april).

– En förening består av många eldsjälar, Henrica Lorentsson är en, som ställer upp i vått och torrt. Det är dessa personer som skapar verksamheten, säger Johnny Ahlqvist.

Vad betyder det för klubbens kollektiva självkänsla att prisas?

–Det är oerhört viktigt för självkänslan att bli uppmärksammad för det man gör. Jag tror dessutom att det ger ringar på vattnet. Föräldrar läser tidningen och tänker: ”här vill jag att mina barn ska träna”.

Det bidrar till trovärdighet?

– Ja.

Annons

IFK Osby är en angelägenhet för många kommuninvånare.

Det finns i dag 525 aktiva killar och tjejer i åldern fem till 20 år. Dessutom finns det 315 spelare och ledare över 21 år.

– Via alla medlemmar har vi en koppling till mer eller mindre halva befolkningen, säger Johnny Ahlqvist.

Breddverksamheten växer varje år.

– Vid vår inskrivning till fotbollsskolan i början av april anmäldes 133 knattar, killar och tjejer, mellan fem och åtta år.

Andreas Örwall Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons