Författaren och akademiledamoten Sara Stridsberg finns med bland de författare som nu bojkottar Bokmässan i Göteborg. Foto: TT

Över 100 författare bojkottar Bokmässan

Nu växer kritiken ytterligare mot att Bokmässan i Göteborg låter högerextrema Nya tider medverka. Över 100 författare och översättare har skrivit under ett upprop i Dagens Nyheter om att de inte kommer att närvara på mässan.

Bland de 127 författare och översättare som nu via ett upprop i Dagens Nyheter meddelar att de inte tänker medverka på Bokmässan i Göteborg finns fyra akademiledmöter – Peter Englund, Sara Stridsberg, Klas Östergren och Anders Olsson. Där finns också andra stora svenska författarnamn som Johannes Anyuru, Aris Fioretos, Athena Farrokhzad och Karolina Ramqvist.
Den högerextrema tidningen Nya Tiders närvaro på Bokmässan 2016 och kommande närvaro 2017 har redan tidigare skapat stor diskussion och väckt kritik. Kritiken har nu fått ny fart efter att en film som uppmanar till hembesök hos journalister visade sig ha koppling till Nya tider. Efter det riktade flera stora bokförlag krtik mot Bokmässan medan Bokmässans vd Maria Källsson på torsdagen berättade i SVT:s Kulturnyheterna att man inte ändrat uppfattning i frågan om Nya Tiders närvaro.
Nu har alltså de 127 författarna och översättarna sällat sig till kritikerna. ”Så länge högerextrema krafter tillåts närvara på mässan kan inte vi göra det.” står det bland annat i uppropet i Dagens Nyheter. Man meddelar också att man i stället kommer att medverka vi ”de alternativa händelser som just nu formeras och kommer att ske samtidigt med mässan på Världskulturmuseet och Göteborgs Litteraturhus”.

×