Annons

Fler får vård snabbare i Skånes sjukvård

Skåne Allt är inte nattsvart i den skånska vården. Väntetiderna till behandling av prostatacancer minskar kraftigt och vänteläget för förstabesök i specialistvården har förbättrats.
Publicerad 28 april 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Tillgängligheten i den skånska cancervården har förbättrats sedan standardiserade vårdförlopp, STV infördes.

Från en välgrundad misstanke till start för behandling av prostatacancer har utredningstiden gått från 93,5 dagar till 47 i sjukvårdsförvaltning Kryh (Kristianstad, Ystad och Hässleholm).

Annons

Utvecklingen är lika positiv i övriga sjukvårdsförvaltningar i Skåne.

– Varje dags räknas. Därför är det glädjande att se att utredningstiderna minskar för prostatacancerpatienter. Införandet av STV och det arbete kompetenta och målmedvetna gör varje dag gör att vi är på rätt väg, säger Anna-Lena Hogerud (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Regionrådet och vice ordföranden i nämnden, Anders Åkesson (MP) fyller på:

– Kortare väntetider innebär att vi minskar den oro och säkerhet som ett besked om misstänkt cancer medför.

Vårdförloppen beskriver vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom en viss cancerdiagnos, samt vilka maximala tidsgränder som gäller för olika utredningsåtgärder.

Kön till första besök i specialistvården är bättre än i riket totalt. Patienter som har väntat längre än 90 dagar var 1 351 färre i mars i år jämfört med 7 315 i mars förra året.

Tillgängligheten för operation, eller åtgärd inom 90 dagar har stigit påtagligt. I år hade 78 procent av patienterna fått vård inom 90 dagar mot 73 procent i mars i fjor.

När det gäller vänteläget från misstanke om cancer till att behandling startar ser det mycket bättre ut på alla fronter. Väntiden för till exempel välgrundad misstanke till att behandling påbörjas för blodcancer var nere på 2,6 dagar i höstas mot 6,3 dagar 2015.

– Skånsk sjukvård rankas som åttonde bäst av landets 21 landsting 2015/2016. 2013 låg vi på sista plats. Det är värt att nämna de positiva trender som finns i vården. Det finns stora utmaningar och vi arbetar oförtrutet med att ge skåningarna ökad tillgänglighet, säger Henrik Fritzon (S) regionstyrelsens ordförande.

Skåningarnas syn på vården är dock inte lika positiv. Här är missnöjet störst i hela landet.

– Många problem i vården har lyfts fram i media. Det kan ha inverkat, tror Henrik Fritzon.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons