Annons

Släpp pre­sti­gen för kom­munens bästa

Opinion Med gäl­lan­de man­dat­stäl­lning i full­mäk­tige skulle nå­gon form av sam­lings­sty­re fram till va­let näs­ta år vara det bästa al­ter­na­tivet.
Opinion • Publicerad 11 maj 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Miss­tro­en­det mel­lan blocken i Hässleholmspolitiken verkar vara to­tal. Det gör att Svarte Pet­ter-spelet verkar ha över­gått i Löj­liga fa­miljerna. Men det går inte rik­tigt efter­som al­li­ansen utan C är bara tre (när SD inte får vara med) och där­med inte får ihop en kvar­tett.

Makt­spelet fort­sätter där­för utan re­gler. I går blev det tyd­ligt att de för­hand­lingar som Pär Palm­gren av­slu­tade i mån­dags, ge­nom att av­lysa den pla­nerade fj­ärde för­hand­lings­om­gången – ef­ter att re­dan i helgen ha kallat till press­kon­fe­rens för att med­dela att för­hand­lingarna av­brutits – inte kommer att på­börjas igen.

Annons

Oför­son­lig­heten är lika stor hos de röd­gröna. När Palm­gren vägrade dis­ku­tera bud­geten i no­vem­ber och inte hel­ler en re­vi­dering i ja­nu­a­ri be­tydde det att han och rest­al­li­ansen har tagit på sig an­svaret för kom­munen, var Mats Sturessons (C) tyd­liga be­sked på den press­kon­fe­rens som de röd­gröna ord­nade i ons­dags för att svara på Palm­grens al­li­ans­be­sked i mån­dags.

Ut­vecklingen är il­la­vars­lan­de för kom­munen. Båda si­dor er­känner att myc­ket står stil­la nu i den kom­mu­nala verk­sam­heten. Det saknas ju inte bara nå­gra vice ord­fö­ran­de ef­ter SD:s im­plo­de­ring. Ock­så ett par ord­fö­ran­de­stolar står tomma ef­ter av­hopp från M och L.

Ut­spelet om sam­lings­sty­re var in­tres­sant, men kravet att ute­sluta V tyder på att det inte var se­riöst me­nat. Det snabba av­slutet av för­hand­lingarna, in­nan nå­gra real­dis­kus­sioner om re­vi­deringen av bud­geten hade in­letts pekar ock­så på att Palm­gren egent­li­gen inte trodde på (el­ler ville ha?) nå­gon bred upp­gö­rel­se.

De röd­grönas krav på allt el­ler in­get är inte hel­ler an­svars­fullt. Med gäl­lan­de man­dat­stäl­lning i full­mäk­tige skulle nå­gon form av sam­lings­sty­re fram till va­let näs­ta år vara det bästa al­ter­na­tivet – om inte miss­tron mel­lan de ledande po­li­ti­kerna vore så mo­nu­men­tal.

För att det ska kun­na ske krävs att pre­sti­gen läg­gs åt si­dan. Be­hövs kan­ske till­fäl­ligt nya (eller ny­gam­la) le­da­re som kan se bortom vinterns motsättningar?

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons