Annons

För op­ti­mis­tiska pro­gnoser är far­liga

Opinion Fel­ak­tiga pro­gnoser ris­kerar att leda till att riks­dag och rege­ring fattar fi­nans­po­li­tiska be­slut på fel­ak­tiga pre­misser, an­ser riks­re­vi­sionen.
Opinion • Publicerad 13 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Rege­ringens pro­gnoser är ore­a­lis­tiskt op­ti­mis­tiska. Det är inte op­po­si­tionen som säger det utan Riks­re­vi­sionen som påpekar att rege­ringen har gett en miss­vi­san­de bild av styr­kan i de of­fent­liga fi­nanserna.

Ef­ter pratet om ”de tomma la­dorna” när hon just till­trätt har fi­nans­mi­nis­ter har Mag­da­le­na Andersson (S) den senaste tiden tvärt­om be­to­nat att det nu är skör­de­tid. Över­skott i de stat­liga fi­nanserna de kom­man­de åren ska an­vändas för re­former. Att det råkar vara val­år näs­ta år har na­tur­ligt­vis inte nå­gon be­ty­del­se.

Annons

Fel­ak­tiga pro­gnoser ris­kerar att leda till att riks­dag och rege­ring fattar fi­nans­po­li­tiska be­slut på fel­ak­tiga pre­misser, an­ser riks­re­vi­sionen och tyc­ker att ”rege­ringen ofta har över­skattat hus­hållens kon­sum­tion och lö­ne­sum­man, men un­der­skattat så­väl kom­mu­nal som stat­lig kon­sum­tion”, vil­ket gör att de of­fent­liga fi­nanserna verkar vara starkare än vad den egent­li­gen är.

Ett räk­ne­ex­em­pel som Riks­re­vi­sionen re­do­visar i ett press­med­de­lan­de visar att det kan handla om så myc­ket som 75 mil­jarder kro­nor det sis­ta pro­gnos­året.

Att re­ger­ingar av olika ku­lör ten­derar att skön­måla de stat­liga fi­nanserna är in­get nytt. Men när Riks­re­vi­sionen som har till upp­gift att granska stat­liga myn­dig­heter pekar ut pro­gnoserna som ett pro­blem, måste rege­ringen ändra sina pro­gnos­me­toder – även om det be­tyder att Mag­da­le­na Andersson inte kan vara lika ge­ne­rös i den kom­man­de val­bud­geten.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons