Annons

Inte värt pengarna att bo i Stock­holm

Opinion Man kan räkna på olika vis. Men Stock­holm är in­gen höj­da­re eko­no­miskt.
Opinion • Publicerad 16 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Stock­holm är den bästa kom­munen att bo i, en­ligt ny­hets­ma­ga­sinet Fo­kus. Att inga mil­jö­fak­torer över hu­vud ta­get, som när­het till na­turen, vägs in i in­dexet bi­drar nog till pla­ceringen.

Å an­dra si­dan har Fo­kus ock­så gjort ett in­dex där livs­kva­li­teten (allt­så bort­sett från na­turen) vägs mot kost­naden. Då kommer nio Stock­holms­kom­mu­ner, även hu­vud­staden, sist på lis­tan.

Annons

Bäst att bo i, i för­hållande till kost­naden, är istäl­let tre me­tro­poler ut­med Norr­lands­kus­ten, Pi­teå, Skel­lef­teå och Sundsvall. Där­ef­ter kommer Kris­tian­stad på plats fyra, följd av Kal­mar och nå­gra till halv­stora me­tro­poler. Den första ren­odlade gles­bygds­kom­munen är Jokk­mokk på plats 13.

Flera skånska kom­muner ligger bra till, som Häss­le­holm på plats 20 med Äng­el­holm platsen ef­ter. Es­löv är 38, Sva­löv 63 och Osby 65 – pla­cer­ingar som kom­munerna inte är vana vid.

Bland det Fo­kus de­fi­nierar som lands­bygds­kom­muner toppar Var­berg, men sett till kost­naden är både Halm­stad och Fal­ken­berg hög­re ran­kade (44 och 46).

Dagens Sam­häl­let (ges ut av SKL) har gjort en egen ran­kning i tre ka­te­go­rier. Bland 130 lands­bygds­kom­muner, med väst­götska Vara som etta, är Häss­le­holm fem­ma. La­holm är på plats 18.

Bland tät­orts­do­mi­ne­rade kom­muner toppar Umeå och Luleå (Norr­land igen). Kris­tian­stad är på den­na lista bara 28.

Man kan allt­så räkna på olika vis. Men Stock­holm är in­gen höj­da­re eko­no­miskt.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons