Annons

Pröva finsk mo­dell

Le­da­re Fler en­kla jobb kräver läg­re in­gångs­löner, en­ligt Fi­nans­po­li­tiska rådet. Rege­ringen borde ta ef­ter Fin­land och in­leda trepartsförhandlingar.
Opinion • Publicerad 17 maj 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Mag­da­le­na Andersson borde lära av Fin­land. 	             Foto: TT
Mag­da­le­na Andersson borde lära av Fin­land. Foto: TT

Fi­nans­po­li­tiska rådet riktar sam­ma kri­tik som Riks­re­vi­sionen för­ra vec­kan mot rege­ringen (och den för­ra rege­ringen) för att läg­ga fram allt­för op­ti­mis­tiska pro­gnoser om stats­fi­nansernas och BNP:s ut­veckling. Det gör att över­skotts­målet på en pro­cent allt­för ofta inte nåtts över den kon­junk­tur­cy­kel som målet ska räknas på. Op­po­si­tionen var na­tur­ligt­vis nöjd med rådets kri­tik, även om den även – och kan­ske mest – träf­fade al­li­ans­re­ger­ingens sis­ta år. Nå­gon större fara för ekonomin an­ser dock inte rådet det är, en­ligt Flams kom­men­tar till fi­nans­ut­skottet i går.

Ett större pro­blem är att så många av de ut­om­eu­ro­pe­iska in­vand­ra­rna inte har jobb, vil­ket syns i ett stort ”gap” mel­lan in­födda svenskars sys­sel­sättning och in­vand­ra­rnas. Vis­ser­li­gen är in­vand­ra­res sys­sel­sättning i Sve­ri­ge un­ge­fär som ge­nom­snittet i Eu­ro­pa, men den svenska sys­sel­sättningen to­talt är den högsta i EU. Det gör gapet sär­skilt stort.

Annons

Alla verkar nu­me­ra vara över­ens om att det be­hövs fler en­kla jobb för att de många låg­ut­bil­dade flyk­tingar som kommit till Sve­ri­ge ska komma in på ar­bets­mark­naden. Re­kom­men­da­tionen från rådet om rik­tad ut­bildning och stats­sub­ven­tio­ne­rade jobb till den­na grupp har re­dan följts av rege­ringen (lik­som ti­digare av al­li­ans­re­ger­ingen). Det som Mag­da­le­na Andersson värjer sig emot är att fler en­kla jobb kräver läg­re löner än dagens läg­sta­löner.

Det är parternas sak, slog Mag­da­le­na Andersson fast. Visst, men var­för gäller det inte för po­li­ti­kerna när lä­rar­löner och po­lis­löner dis­ku­teras?

Vis­ser­li­gen har LO öpp­nat för för­hand­lingar med ar­bets­gi­va­rna om en ny an­ställ­nings­form med läg­re löner. Men det har inte hänt nå­got än.

Det är brått­om att få LO och Svenskt Näringsliv att enas. Var­för inte göra som i Fin­land, föra trepartsförhandlingar där även rege­ringen del­tar för att tryc­ka på och sti­mu­lera med skat­te­lätt­nader? Det krävs nog för att ett av­tal ska bli at­trak­tivt för båda parter.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons