Annons

Köp inte det bil­ligaste

Le­da­re Svenskt kött är över­läg­set ur djur­skydds- och mil­jö­syn­punkt, men fort­farande upp­handlas myc­ket ut­ifrån vad som är bil­ligast.
Opinion • Publicerad 18 maj 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Svenskt kött har många för­delar. 		            Foto: TT
Svenskt kött har många för­delar. Foto: TT

Svenskt kött är ef­ter­frågat. Ef­ter en lång följd av år där det svenska köttet tappat mark­nads­an­delar till Dan­mark, Tysk­land och Polen har trenden vänt. Nu är det ofta brist på svenskt kött i bu­tikerna, ef­ter att kon­su­menterna blivit med­ve­tna om de kva­li­tets­fak­torer som ofta gör svenskt kött bätt­re.

Det borde ock­så gälla i den of­fent­liga upp­handlingen och på re­stau­rangerna. Där är det be­tyd­ligt säm­re med med­ve­ten­heten om vil­ka pri­ori­te­ringar som kan göras.

Annons

Det är fram­för­allt på två om­rå­den som svenskt kött skiljer ut sig jäm­fö­rt med de flesta länder. Det gäller djur­skyddet, där de svenska re­glerna är hårdare än i näs­tan alla an­dra länder, och det gäller an­ti­bio­ti­ka­an­vändningen. Sve­ri­ge an­vänder an­ti­bio­ti­ka en­dast vid sjuk­doms­till­stånd, me­dan många an­dra länder ger an­ti­bio­ti­ka i fö­re­byggande och tillväxthöjande syf­te, ofta ge­nom in­blandning i fo­der.

Det visar sig ock­så i den to­tala an­ti­bio­ti­ka­an­vändningen. Sve­ri­ge har den lägsta an­vändningen i EU. Dan­mark an­vänder fyra gånger så myc­ket, Tysk­land och Polen näs­tan 15 gånger så myc­ket me­dan Spa­ni­en och Ita­li­en an­vänder 40 gånger så myc­ket an­ti­bio­ti­ka i kött­pro­duk­tionen som Sve­ri­ge. Det hotar att öka re­si­stensen hos bak­te­rier.

Trots det­ta, och trots att kom­muner och lands­ting säger sig vilja prio­ri­tera så­väl djur­skydds­fak­torer som låg an­ti­bio­ti­ka­an­vändning före pris i sin upp­handling är bara 40 pro­cent av köttet svenskt. Kom­munerna upp­handlar kött för tio mil­jarder kro­nor var­je år, en­ligt bransch­or­ga­ni­sa­tionen Svenskt Kött, och ett nytt EU-di­rek­tiv gör det lättare att ställa krav på till ex­em­pel an­ti­bio­ti­ka­an­vändning bara ef­ter ve­te­ri­när­or­di­na­tion.

I re­stau­rangerna är det ofta svårt att hitta sä­kra upp­gifter om ur­sprungs­land. Men till och med ”svenska” Ikea an­vänder ir­ländskt och tyskt kött. Thai­ländsk kyck­ling är van­ligare än svensk i re­stau­rangerna, trots de brister i både djur­skydd och vill­kor för de an­ställda.

Så nog borde fler tänka ef­ter var­ifrån köttet kommer.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons