Annons

Backsvalornas bohålor ska räknas

Hässleholm Här du backsvalor i närheten? Just nu genomför Göingebiologerna en inventering av antalet häckande par och vill gärna ha rapporter om var det finns svalor.
Hässleholm • Publicerad 21 maj 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Backsvalor som byggt bo i en grusbrant.Foto: Thomas Johnsson
Backsvalor som byggt bo i en grusbrant.Foto: Thomas Johnsson

Backsvalan är en liten brunbeige svala som numera gärna bygger sina bon i grustagens vertikala slänter eller i temporära schakthögar.

Före människan omdaning av landskapet var den ofta hänvisad till naturliga strandbrinkar och grusbranter. Bohålen grävs oftast i de brantaste partierna och ligger tätt i en mer eller mindre stor koloni.

Annons

Under senare decennier har antalet häckande fåglar minskat, både i ett nationellt och i ett lokalt perspektiv. Till en del beroende av att myndigheterna numera kräver ett omedelbart återställande av marken efter avslutad täktverksamhet, vilket innebär att lämpliga häckningsbranter förstörs.

Under senare år har man dock insett problematiken med förstörda häckningsplatser – och tar därmed större hänsyn till svalorna vid täktens upphörande.

En inventering 2003 gav cirka 9 000 häckande par i Skåne, varav hela 1 600 par häckade inom Hässleholms kommun. Nu i vår avser man att återigen inventera häckande svalor.

Göingebiologerna önskar därför få in rapporter om häckande backsvalor:

q Ange lokalens namn och belägenhet och räkna det ungefärliga antalet bohål och svalor samt ange dina kontaktuppgifter

q Skicka in rapporten till Thomas Johnsson (thomas@clangula.se eller 070-331 61 26) senast den 10 juni

Eftersom arten numera är rödlistad som ”nära hotad” är det viktigt att man följer svalans populationsutveckling.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons