Annons

”Folk har öppnat sina dörrar”

Nyheter Malmöfödde läkaren Haider Al-Hilaly arbetar i Manchester. Han berättar om en stressig kväll på akuten - men också om människor som ställer upp för varandra i terrorns spår.
Publicerad 23 maj 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Haider Al-Hilaly, som kommer från Malmö, arbetar som familjeläkare på NHS - National Health Service - i Manchester. Han var i tjänst när de drabbade vid måndagskvällens misstänkta terrordåd började komma in till sjukhusen och har även arbetat under tisdagen. Han beskriver situationen på akutmottagningarna som stressad.

– Folk som kommit till akuten med icke livsfarliga saker har blivit hemskickade. Det händer aldrig normalt men idag hade vi över 60 skadade, varav tyvärr ett par dog, säger han.

Annons

Hur har stämningen varit?

Under tisdagen har trycket på akutmottagningarna lättat. Vid ett-tiden är det, som Haider Al-Hilaly säger, "normal service".

Förutom de 22 döda har 59 rapporterats skadade. Och skadorna sträcker sig från livshotande till mindre skärsår, enligt officiell uppgifter.

I efterdyningarna av terrorattacken har folk ställt upp för varandra, för främlingar, på ett sätt man kanske inte automatiskt associerar med en modern europeisk storstad. Under hashtaggen #RoomForManchester har människor erbjudit gratis husrum till de som strandsatts på grund av attentatet. Ett hotell nära arenan ska dessutom ha gett rum åt tiotals ungdomar efter att deras konsertkväll slutade i tragedi.

– Det som har varit oväntat är att folk har öppnat sina dörrar, precis som vi gjorde i Stockholm. Taxichafförer ger gratis transport och skjutsar folk dit de ska, till exempel, säger Haider Al-Hilaly.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons