Annons

Värsta ter­ro­risterna un­der Trumps radar

Opinion Sau­di­ara­bi­en är en ter­ror­stat, om man med det me­nar en stat som be­går ter­ror­dåd.
Opinion • Publicerad 23 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Do­nald Trump har be­sökt Sau­di­ara­bi­en som sitt första be­sök som ame­ri­kansk pre­si­dent. Den prio­ri­teringen för­vånar, även om in­get som Trump gör läng­re borde för­våna

Än mer upp­se­en­de­väc­kan­de var det att han inte med ett ord nämnde det bru­tala för­trycket av så­väl kvin­nor som alla som inte sla­viskt följer den ex­trema form av is­lam som kung­a­huset på­bjuder. Att vare sig Melania el­ler Ivanka Trump satte på sig hu­vud­duk var i sam­man­hanget en mar­gi­nell mar­kering, om det inte var bara omed­ve­ten­het om vad som är ku­tym.

Annons

Men det mest all­var­liga var att Trump som väntat gick till hård at­tack mot Iran för att stödja ter­ro­rism men inte med ett ord nämnde att Sau­di­ara­bi­en är en min­st lika ak­tiv ter­ror­stat.

Det var inte bara så att näs­tan alla ter­ro­risterna bak­om 9/11 kom från Sau­di­ara­bi­en. Saud­iska pengar är ock­så en stor fi­nan­si­är av Daesh/IS. Med tan­ke på Trumps prio­ri­tering av kampen mot IS-ter­ro­risterna hade det varit re­le­vant att ta upp i tyd­ligare or­da­lag. Att ter­rorns grund del­vis är det hårda för­trycket i Sau­di­ara­bi­en och an­dra dik­ta­turer be­rörde Trump inte ens.

Dess­utom är Sau­di­ara­bi­en själv en ter­ror­stat, om man med det me­nar en stat som be­går ter­ror­dåd. Det sker näs­tan dag­li­gen i grann­landet Je­men, där saud­iskt flyg terrorbombar inte bara mot­stånds­män mot den sau­di­stödda kon­kur­renten om makten utan ock­så ci­vila, inte säl­lan barn. Men den saud­iska in­satsen mot Je­mens Huhtirebeller har ame­ri­kanskt stöd.

Trumps resa verkar vara mer af­färs­mäs­sig än di­plo­ma­tisk. Ett kon­trakt om va­pen­för­sälj­ning för näs­tan tu­sen mil­jarder kro­nor till den saud­iska dik­ta­turen var san­no­likt hu­vud­mo­tivet för Trumps be­sök hos den saud­iska kung­a­fa­miljen.

När re­san i går gick vidare till Is­ra­el och Pa­le­sti­na är am­bi­tionen att få till stånd ett freds­av­tal. Om han med sin okon­ven­tio­nella stil mot för­mo­dan skulle lyckas vore myc­ket an­nat han gjort och gör för­låtet.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons