Annons

Ännu ett ter­ror­dåd

Le­da­re Ter­ror­dådet i Man­ches­ter var ovan­ligt fegt efter­som det rik­tades mot barn. I kväll sätts nu ex­tra fo­kus på Stock­holm och fot­bolls­fi­nalen.
Opinion • Publicerad 24 maj 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Natten till i går dödades 22 i terrordådet i Manchester. Foto: TT
Natten till i går dödades 22 i terrordådet i Manchester. Foto: TT

Utan­för en kon­sert där många be­sö­ka­re var barn ut­löste en ter­ro­rist sin bomb. 22 har rap­por­terats döda hit­tills och ett 50-tal skadade. Många av of­fren var barn, de flesta var unga.

Dådet i Man­ches­ter för­vå­nade in­gen. Britterna har näs­tan väntat på det, ef­ter att ha av­slöjat många pla­nerade dåd de senaste åren.

Annons

Sam­ti­digt har det brit­tiska folket en viss vana vid ter­ror ef­ter ota­liga bomb­dåd ut­fö­rda av så­väl ka­tolska som pro­te­stan­tiska grupper från Nord­ir­land un­der 1980- och 1990-talen. Då­va­ran­de pre­mi­är­mi­nis­tern Mar­ga­ret Thatcher var mål­tav­la för ett bomb­dåd men und­kom oskadd.

Trots britterna långa er­fa­ren­het av att han­tera ter­ror­grupper, av­slöja pla­nerade ter­ror­ak­tioner och fö­re­bygga möj­lig­heter att ut­föra bomb­dåd kun­de allt­så en ter­ro­rist ut­lösa en bomb på sin kropp i di­rekt an­slutning till en kon­sert­lo­kal där en fö­re­ställning just av­slutats och be­sö­ka­rna var på väg ut. Där­med nåddes om­fat­tan­de ef­fekt av bomben.

Trots omöj­lig­heten att helt skydda ett öp­pet de­mo­kra­tiskt sam­häl­le från bomb­dåd måste ar­be­tet fort­sätta för att hitta ter­ro­rister med olika mo­tiv och bak­grund för att un­dan­röja så många pla­nerade dåd som möj­ligt.

Att dådet i Man­ches­ter ut­fö­rdes utan­för kon­sert­lo­kalen kan bero på att det blivit allt svårare att ta sig in på olika are­nor till följd av olika sä­ker­hets­ar­ran­ge­mang. Men att nå­gon spränger sig själv i en folk­sam­ling el­ler i en kö är be­tyd­ligt svårare att för­hindra.

I Stock­holm ska Man­ches­ter United i kväll spela Europafi­nal mot hol­ländska Ajax. Det var re­dan en hög­risk­match ge­nom risken för hu­li­gan­upp­lopp. Nu får sä­ker­hets­ar­be­tet en ex­tra di­men­sion för att för­hindra ter­ror­ak­tioner.

Hotet att hu­li­ganer ställer till pro­blem, vilket är be­tyd­ligt mer san­no­likt än en ter­ror­hand­ling, har gjort att po­lisens be­red­skap är högre än någonsoin. Det ska för­hopp­nings­vis av­skräc­ka från ter­ror­dåd i kväll.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons