Annons

Ny app ger billigare mat för klimatsmarta

Malmö Butiker, restauranger och livsmedelsbutiker runt om i Malmö kan nu slippa kasta mat i onödan samtidigt som privatpersoner får möjlighet att köpa mat som blivit över från dagens försäljning till halva priset.
Malmö • Publicerad 15 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är Maträddarappen Karma som nu lanserar sin tjänst även i Malmö. Tjänsten finns redan i ett 20-tal städer i Sverige, bland Stockholm och Göteborg.

Ett trettiotal restauranger i Malmö har hittills anslutit sig till appen, däribland Scandic Triangeln och Slottsträdgårdens Café. Även bagerikedjan Gateau har gått med och anslutit sina butiker.

Annons

- Vi älskar idén med Karma då vårt samarbete gör det möjligt för oss att på ett enkelt och effektivt sätt minska vårt matsvinn och slippa slänga färska varor, något som är en del av vår långsiktiga strategi för att minska vår miljöpåverkan, säger Karin Nilsson, försäljningschef på bageriet Gateau, enligt ett pressmeddelande.

Men alla restaurangägare är inte lika entusiastiska för den nya appen. Ranj Fatah på El Patios var ansluten endast under två veckor.

Enligt Naturvårdsverket slängs en halv miljon ton mat i onödan varje år, och enbart i Malmö slängs det cirka 21 kg per person varje år.

Genom att ladda ner appen kan man se var det finns mat att rädda i sin närhet och även välja att följa sina favoritställen för att få notiser när det finns mat att rädda. Maten köps sedan direkt i appen och hämtas därefter upp som take-away på plats.

bild 1/2
Kunden kan få en maträtt för runt halva priset med appen. Foto: Karma
Den nya appen är tänkt att minska matsvinnet. Foto.: Karma
Kunden kan få en maträtt för runt halva priset med appen. Foto: Karma
Den nya appen är tänkt att minska matsvinnet. Foto.: Karma
Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons