Annette Mjöberg ( t.v), Barbro Melander, Claes Ruderstam och Gustav Fridolin, som klipper bandet till den nya utställningen i Vittsjö bibliotek om familjen Zickerman. Foto. Stefan Olofson

Zickerman fick eget rum i Vittsjö

vittsjö – Jag vet inte så mycket om familjen Zickerman. Men det är en ära för mig att få inviga utställningen, sa Vittsjösonen och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP när han invigde den permanenta utställningen om Zickermans i Vittsjö bibliotek på lördagen.

Biblioteket var fylld till bredden med folk för att se den nya utställningen om Zickermans, som var kulturikoner i byn under förra seklets första halva.
Utställningen är ett samarbete mellan biblioteket, regionmuseet i Kristianstad och inte minst Wittsjö hembygdsförening, som representerades av lokalhistorikern Claes Ruderstam.
På plats fanns även landsantikvarie och Regionmuseets chef, Barbro Melander, kulturnämndens ordförande, Helena Malje och kommunens bibliotekschef Anette Mjöberg.

Lilli Zickerman och henna man Tage Zickerman är utställningens huvudpersoner. Utställningen visar deras hantverkskonst samt bilder med bakgrundsfakta.
Lilli Zickerman bildade Föreningen för Svensk Hemslöjd 1899. Hon grundade den slöjdskola i Vittsjö 1908, som världsberömda Märta Måås Fjätterström blev verksam i under flera år. Hennes stora livsverk är intresset att inventera svensk folklig textil.

Dagens fråga

Brukar du plocka jordgubbar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×