Annons

Dans, pippi på humor och krucifix

Personligt Midsommar för 25 år sedan.
Personligt • Publicerad 26 juni 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Dagen före midsommarafton har Göingebiologerna inbjudit till fågelstudium från fågeltornet i Finja. Ordföranden Arne Gustavsson anser att detta är fågelsjö i division ett och hoppas den kan bli ännu bättre på sikt.

Föreningen är en av pådrivarna bakom Finjasjöns restaurering och har lyckats rädda en del av det vackra Hovdalafältet från militärens grävskopor.

Annons

I alla ärenden som har med natur och miljö att göra är föreningen remissinstans. Drygt 1000 medlemmar, de allra flesta passiva, har föreningen.

För dagen är det fågelskådare som ibland kan uppfattas som lite kufiska. Medlemmen Lennart Björkqvist lär upp en ny generation med ett fågelintresse.

Den 25 juni nås läsekretsen av en dyster nyhet: Chuckfabriken i konkurs! Det gäller förstås Skandinaviska Chuckfabriken AB i Tyringe, som anses vara Europas äldsta chucktillverkare.

Även moderbolaget och konsultbolaget har begärts i konkurs. Totalt riskerar 30 anställda att mista sina jobb.

Redan 1896 startades fabrikationen. Under sin storhetstid på 1940-50-talen hade fabriken som mest 155 anställda.

”Dödsstöten för gamla, anrika Chuckan”, säger Hugo Jeppsson, som var springpojke när han började 1942.

I vår tidning rapporteras efter helgen om aktiviteter på olika håll i spridningsområdet.

Dans och ringlekar runt stången i stadens Hembygdspark, med Ringsjö spelmän och uppskattningsvis 500 personer på plats. Eller folkfest i Grottebacken i Osby, där säkert 700 ortsbor engagerades av vistrion Vismix.

Efter att ha lett dansen bytte de om till egen repertoar av gamla schlagers och slutade med det som barnen väntat ivrigt på, i Tura & Körs rockiga barnvisor.

Riktigt gammaldags midsommar med barnen i centrum firade 200 gränsbor i Kylens bygdegård, och i Örkeneds motsvarighet kunde 800 personer uppleva folkdansare från Vinslöv.

Annons

Under tre veckors tid, när Ignaberga för tionde året blir vägkyrka, kommer en raritet från 1200-talet att kunna upplevas i det gamla kyrkorummet.

Det gäller församlingens illa åtgångna triumfkrucifix som lånats ut från Historiska museet i Lund, där det förvarats sedan 1909.

Flera gånger har man försökt få tillbaka Kristusbilden med de sällsynt vackra anletsdragen, men museet hävdade att den var alltför skadad. Däremot återlämnades i början av 50-talet andra, mera kompletta skulpturer från 1400-talet.

Komministern Karin Hansson och kyrkvärden Kerstin Andersson glädjer sig mycket åt få låna ”hem” krucifixet.

I dagarna är det premiär för sommarens folklustspel på Pildammsteatern i Malmö.

För produktionen svarar vinskövsbon och välkände revymakaren Ingvar Andersson, som har en glad skara skådespelare och musiker till sin hjälp.

Men den ekonomiska situationen har blivit kärv, eftersom inga biljettintäkter finns utan man helt får lita till ett kommunalt anslag.

När tocken gal heter årets klassiska lustspel av August Hinrichs. Ingvar har gjort rollen som drängen Jöns två gånger tidigare och trivs bra med den. Miljön är en gård på 30-talet.

Hässleholmstjejen Helen Hansson är en målmedveten 18-åring som länge haft drömmen att få besöka riksdagen.

Hon har länge varit politiskt intresserad och på senaste tiden även aktiv. ”Jag ville få reda hur Sverige egentligen styrs och lyckades själv ordna en pryoplats, vilket är ganska ovanligt”.

Annons

Det blev för henne två hektiska veckor, fullspäckade med positiva överraskningar, helt över förväntningarna. ” Politiker är helt vanliga människor när allt kommer omkring”, säger Helen, inte alls så formella och strikta som de ger sken av att vara.

De flesta använde till och med ett lättförståeligt språk, berättar hon som fick lyssna på många möten och föredrag.

Glad midsommar!

bild 1/5
Helen Hansson kopplar gärna av med en bra bok eller med att studera 1992 års budgetförslag. Arkivbild
Arkivbild
Det vimlade av folk i Grottebacken och midsommarfirande deltog med liv och lust i dansen kring majstången. Arkivbild
Karin Hansson och Kerstin Andersson är glada att kunna visa upp Ignaberga kyrkas gamla triumfkrucifix från 1200-talet. Det ska finnas på plats i tre veckor i gamla kyrkan. 
8Arkivbild
Ingvar Andersson, vinslövsbo och välkänd revymakare, befinner sig i startgroparna inför ännu ett folklustspel på Pildammsteatern i Malmö. Arkivbild
Helen Hansson kopplar gärna av med en bra bok eller med att studera 1992 års budgetförslag. Arkivbild
Arkivbild
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons