Annons

Kränkt elev kan få 20 000

KRISTIANSTAD En elev som blev fasthållen av två lärare i Kristianstad utsattes för en kränkning som bör rendera i 20 000 kronor i skadestånd.
Hässleholm • Publicerad 26 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

En elev som blev fasthållen av två lärare i Kristianstad utsattes för en kränkning som bör rendera i 20 000 kronor i skadestånd. Det anser Barn- och elevombudet (BEO). BEO konstaterar, precis som Skolinspektionen, att lärarnas agerande inte var nödvändigt.

Eleven ifråga har aggressionsproblem som innebär att det kan uppstå hotfulla situationer. Det gäller vid elevens utbrott att skydda såväl hen själv som klasskamrater och personal.

Annons

Vårdnadshavarna har påpekat för skolan att de absolut inte får hålla fast barnet eftersom det gör saken värre.

När eleven blev arg efter en tillsägelse slängde dock en lärare ner eleven på marken och satte sig på hen.

Skolan hävdade att eleven inte alls kränkts av fasthållningen.

Men det håller alltså varken Skolinspektionen eller BEO med om.

Att Barn- och elevombudet beslutar att kräva skadestånd för en kränkt elev händer totalt ett 40-tal gånger per år i landet. Skadeståndssummorna varierar påtagligt beroende på hur allvarligt drabbad eleven varit, men snittet de senaste åren ligger på cirka 45 000 kronor.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons