Annons

En lojal vän och medarbetare

Personligt Grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister har avlidit i sitt hem på Trolle Ljungby slott.
Personligt • Publicerad 27 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister har avlidit i sitt hem på Trolle Ljungby slott i en ålder av 91 år. Det bekräftade hovet under måndagen.

Hon var född Tornérhielm och växte upp på godset Gedsholm i Bjuvs kommun. Äktenskap ingicks 1949 med Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister och paret var bosatta på Trolle Ljungby slott.

Annons

Hon var överhovmästarinna från 1994 till 2015 och tidigare stadsfru, chef över drottningens stab.

Alice Trolle-Wachtmeister hade stor kunskap om alla svenska traditioner och spelade en viktig roll i drottning Silvias liv, då det gällde att lära känna svenska seder och traditioner. Hon ville alltid finnas där för kungafamiljen men höll sig i bakgrunden och gillade inte uppmärksamhet.

Hon är den som varit närmast kungafamiljen i alla år och utanför familjen den som först såg kungabarnen som nyfödda. 1977 var Alice Trolle-Wachtmeister på Stockholms slott och gjorde vittnesceremonin då kronprinsessan Victoria föddes. Så även då Carl Philip föddes 1979 och prinsessan Madeleine 1982 på Drottningholms slott. Sedan gammal tradition är det talman, statsminister, riksmarskalk samt överhovmästarinna som i ett dokument med underskrifter och sigill bevittnar vid kunglig födsel.

Alice Trolle-Wachtmeister var också den utanför kungafamiljen som först fick bära prinsessan Estelle. Hon beskrivs som en mycket lojal medarbetare och en nära vän till kungafamiljen.

På grund av hälsoskäl slutade Alice Trolle Wachtmeister som överhovmästarinna för två år sedan.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons