Annons

Hans plan kraschlandade i Hultabygget 1944.

Personligt Sista flygaren från bombplanet i Hultabygget, Vernon Condon, har avlidit.
Personligt • Publicerad 5 juli 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Vernon Condon.Foto: Privat
Vernon Condon.Foto: Privat

I en ålder av 94 år har Vernon Condon, Tasmanien, Australien, avlidit.

Han var sergeant och radiooperatör i den Avro Lancaster med sju mans besättning som brinnande kraschade i Hultabygget natten mellan den 29 och 30 augusti 1944. Alla sju hoppade i fallskärm och undkom med mindre skador från hoppen. De överlevde även kriget.

Annons

Alla övriga sex flygare har gått bort mellan 1978 och år 2000. Vernon Condon levde därmed betydligt längre än sina kamrater i besättningen.

Vernon Condon landade i nattmörkret med sin fallskärm i Råssjön vid Erlandsbygget, cirka sex kilometer nordväst om Knäred. Han tog sig i land i den grunda sjön och följde en mindre bäck åt väster.

Ungefär tolv timmar senare kom han fram till en gård i Kårarp norr om Skogaby. Han var ganska medtagen och togs om hand av några hemvärnsmän och fördes till lasarettet i Halmstad, där han återförenades med sina kamrater i besättningen.

Efter internering i Korsnäs utanför Falun flögs de sju bombflygarna tillbaka till England senare under hösten 1944. När Vernon Condon landade i Sverige var han 21 år, men hann fylla 22 före återkomsten till England.

Vernon Condon föddes i England 20 oktober 1922. År 1965 emigrerade han med sin familj till Tasmanien i Australien, och där har han levt och verkat sedan dess.

Rolf Arvidsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons