Annons

Emigrantforskare söker sitt arv

Personligt Nils Johansson har sysslat med emigrantforskning i närmare 50 år.
Personligt • Publicerad 8 juli 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Efter mer än 30 års frånvaro ska anrika Berns trädgård återupplivas – det är i alla fall tanken hos bröderna Nikolic som nu övertagit Hantverksrestaurangen i andra ändan av kvarteret.

Det är närmast välkända Berns trädgård som ska återuppstå i moderniserad form. På bakgården mot Vattugatan planeras en uteservering med musikpaviljong och träkolsgrill. En mur med valv ska byggas som vid förebilden.

Annons

Det nya namnet blir Berns restaurang. Nästa år hoppas man ha trädgården färdig. Framöver kommer man även att satsa mer på barnfamiljer. Redan har en viss cateringverksamhet startats med lunch till arbetsplatser.

På söndag drar årets Jazzfestival i Kristianstad-Åhus i gång- och det med en verklig drömstart! Medverkar gör ingen mindre än megastjärnan Ray Charles med sitt storband och de fem damerna i den läckra sånggruppen The Raeletts.

Den snart 60-årige Ray Charles miste sin syn vid 6 års ålder och fick sin musikutbildning i Florida. Redan som 17-åring skapade han sin första trio, med Nat King Cole som förebild. Först var det mycket jazz, men han gled mer och mer över till rythm & blues som mixades med en portion gospel och jazz.

Det är snart 15 år sedan han framträdde i Sverige, så detta blir ”stort”!

Om Hässleholms ”glömda museum” handlar en artikel. Det gäller Trängens regementsmuseum i den gamla Verumsgården, som förestås av Werner Nilsson och hustrun Hertha. T4 har slagits samman med P2, och stora delar av trängutbildningen är på väg att lämna Hässleholm. ”Vi kom igång här 1981, och det har varit mycket arbete med att ställa allt i ordning”, säger Werner. ”Museet var tidigare inne på T4-området, och jag har haft hand om sakerna sedan 1968”.

Pensionär sedan 1976 som löjtnant tycker han att det är en perfekt sysselsättning på äldre dagar. I museet finns bland annat en imponerande uniformskavalkad från modell 1885 fram till dagens ”lövhög” modell 1990.

I ett reportage från Osby heter det att folk suckar, pustar och stånkar i hettan. ”Så här varmt har det väl aldrig varit ... eller?”

Jodå, förra året var det ännu hetare, eller värre! Dagen innan uppmättes 31,2 grader, men i fjol vid den här tiden noterades 33,2 grader. Än står sig dock Osbys värmerekord från 1944 med 34,8 grader. Det finns de som jublar över sommarvärmen, glasstillverkarna – och vissa konsumenter!

Röke blås är tillbaka efter en tre veckors spännande USA-turné på den amerikanska västkusten. Hela 62 personer stark är orkestern som nu återvänt till hemorten.

”Utan tvekan den bästa USA-turnén hittills. Vi har blivit oerhört samspelta och kamratskapet under resan har varit toppen”, säger orkesterledaren Ingemar Karp. ”Vi har till exempel framträtt på Disneyland och Seaworld i Los Angeles samt i en stor mängd kyrkor i San Diego, Phoenix och Las Vegas. Det blev bara bättre ju fler spelningar vi hade, och till sist var det ett väldigt ös. Ja, det gick att klämma ur den här orkestern mer än jag trodde”, skrattar Karp.

Annons

Emigrantforskning har sysselsatt hässleholmaren Nils Johansson i närmare 50 år. Redan omkring 1945 besökte han Landsarkivet i Lund första gången tillsammans med en kusin.

Den gåta som sedan dess sysselsatt Nils var att spåra hans farfars morbror, drängen Carl Nilsson, som 1852 utvandrade till Danmark och vidare till USA. Enligt en uppgift på 1890-talet skulle det finnas ett stort arv att hämta, vilket förstås sporrat till trägen spaning under alla dessa år!

Men arbetet har i alla fall resulterat i att nära 4000 amerikabrev kunnat förmedlas till arkiv i Växjö och Lund, vilket bara det är en kulturgärning. Det var långt innan man kunde emigrantforska på nätet, som nu.

bild 1/6
Ray Charles var på ett strålande humör när han mötte Åhuspubliken. Under ett timslångt framträdande sjöng och spelade han både kända och okända sånger ur sin breda repetoar.
Arkivbild: Gugge Zelander
Bröderna Slavko och Zlatko Nicolic har stora planer på förändringar av Hantverksrestaurangen i Hässleholm.
Arkivbild: Jörgen Alström
Museiföreståndare Werner Nilsson och hustrun Hertha sköter T4:s museum i det anrika Verumsgården från 1700-talet och museét är onekligen en attraktion. 
Arkivbild: Helene Nordgren
Den enes död den andres bröd. Glasstillverkarna lär jubla i sommarvärmen som trots allt inte nått förra årets höjder.
Arkivbild: Privat
I tre veckor har Röke blås turnerat på den amerikanska västkusten. Nu är den 62 personer starka orkestern tillbaka i Sverige igen. Längst ut till höger syns orkesterns ledare  Ingemar Karp.
Arkivbild: Jonas Karlsson
Nils Johansson aktion vid en av Emigrantinstitutets läsapparater. Arkivbild: Torsten Karlson
Ray Charles var på ett strålande humör när han mötte Åhuspubliken. Under ett timslångt framträdande sjöng och spelade han både kända och okända sånger ur sin breda repetoar.
Arkivbild: Gugge Zelander
Bröderna Slavko och Zlatko Nicolic har stora planer på förändringar av Hantverksrestaurangen i Hässleholm.
Arkivbild: Jörgen Alström
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons