Annons

Nya Apornas planet mångfacetterad

Film/recension Tidningens filmkritiker Roland Klinteberg tycker att Matt Reeves Apornas planet: striden är en av de bästa uppföljarna i denna långlivade sc-fi-serie.
Publicerad 14 juli 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Apornas planet. Foto: Fox
Apornas planet. Foto: Fox

Den har blivit en milstolpe i sci-fi genren och håller fortfarande som den bästa och förblir ledstjärnan för de många efterföljarna som blivit ömsom vin och ömsom vatten.

Annons

Som vanligt från starten gömmer sej många budskap om hur mänskligheten leker med elden både vade det gäller sin egen existens och hur vår flora och fauna behandlas i vinningssyfte. I centrum står fortfarande schimpansen Caesar (Andy Serkis) som får kämpa med sin lilla grupp för att överleva en galen överste (Woody Harrelson tar här till det tunga artilleriet för att göra galenskap till skön konst) som försöker bygga upp en stor mur mot omgivningen.

Jag ser om Apornas planet-sviten med jämna mellanrum och tycker att Matt Reeves har gett den luft under vingarna igen och skulle bli mycket förvånad (och besviken) om han satte punkt även om Caesar gör det och lämnar över till nästa generation.

Fakta:

FILM

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons