Annons

Kräver fysioterapeut på sex miljoner kronor

Skåne Region Skåne stämmer en fysioterapeut på sex miljoner kronor. Anledningen är att personen misstänks ha fått bidrag för patientbesök som aldrig har skett, skriver Sveriges Radio.
Publicerad 17 juli 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Fysioterapeuten ska enligt anmälan inte kunna styrka omkring 8000 patientbesök, främst gällande personer med psykisk ohälsa samt psykosomatiska problem, mellan 2007 och 2014.

Men vid en rutinkontroll 2011 reagerade regionen. Framförallt då terapeutens patienter gjort i snitt 50 besök, ställt mot det normala antalet på 10 besök per patient.

Annons

När man bad denne att uppvisa 20 utvalda patienters journaler kunde terapeuten bara uppvisa en enda.

I höstas beslutade Region Skåne att verksamheten skulle stängas ner, något som terapeuten motsatte sig. Enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd kan inte personen utöva sitt yrke tillfredsställande, enligt SR.

Nu har regionen lämnat in en stämningsansökan till Malmö tingsrätt och kräver tillbaka 5,9 miljoner kronor i bidrag som har gått till terapeutens verksamhet. Det stora beloppet beror bland annat på att verksamheter som har hand om psykisk sjukdom får mer i bidrag än andra.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons