Annons

94-åring får rätt till äldreboende

Tyringe Hässleholms kommun sade nej – men nu tillrättavisar förvaltningsrätten än en gång omsorgsnämnden och ger ytterligare en mycket gammal människa rätt att flytta in på äldreboende.
Hässleholm • Publicerad 18 juli 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT-bild
Foto: TT-bild

Den 94-årige mannen anses av sina barn ha ett stort behov av att komma till ett äldreboende eftersom han inte klarar sig själv. Han är deprimerad, äter dåligt och sköter inte sin hygien. Hjälp från hemtjänsten fungerar inte eftersom han blir orolig hela dagen och sitter och väntar på att de ska komma.

Ändå tyckte omsorgsnämnden att mannen skulle klara sig med hemtjänst. Han överklagade med hjälp av sina anhöriga – och får nu rätt.

Annons

Mannens höga ålder ska vägas in liksom hans känslor av otrygghet. Han har dessutom gett uttryck för ensamhet och livsleda, rädsla för att ramla och mycket mer vilket sammantaget gör att han ska ha rätt till en plats på särskilt boende, konstaterar förvaltningsrätten i Malmö.

Omsorgschefen Annika Andersson sade i förra veckan att kommunen följer socialtjänstlagen och förklarade att en hög ålder inte automatiskt ger rätt till en plats på särskilt boende. Lösningen på ensamhetskänslor är inte heller alltid att man får bo på äldreboende, enligt henne.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons