Annons

Oklar framtid för kraftverk

Hässleholm Det saknas tillstånd för kraftverket vid Hammarmölledammen.
Hässleholm • Publicerad 20 juli 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Hammarmölledamm förser kraftverket nedströms med vatten. Nu vill Hässleholms Industribyggnads AB legalisera dämmet och vattenkraftanläggningen efter krav från länsstyrelsen. Foto: Norra Skåne/Arkiv
Hammarmölledamm förser kraftverket nedströms med vatten. Nu vill Hässleholms Industribyggnads AB legalisera dämmet och vattenkraftanläggningen efter krav från länsstyrelsen. Foto: Norra Skåne/Arkiv

Bakgrunden till föreläggandet är att länsstyrelsen under senare år tagit i med hårdhandskarna när det kommer till mindre vattenkraftverk utan tillstånd.

Detta är även fallet med vattenkraftverket vid Hammarmölledammen, där det enligt länsstyrelsen finns ”stora biologiska värden”. Hovdalaån framhålls som ett av de mest värdefulla i Skåne med rödlistade arter såsom flodkräfta och flodpärlmusslan.

Annons

Vattenkraftverket drivs av arrendatorn Ekstam Aqua-Kraft HB medan dammanläggningen är i kommunal ägo.

– Om de ska fortsätta med verksamheten måste de ha tillstånd, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på länsstyrelsen, som tidigare varit involverad i ärendet.

Hon berättar att länsstyrelsen sedan en tid tillbaka har råg i ryggen efter prejudicerande domar och ett särskilt direktiv samt ekonomiskt stöd från regeringshåll.

Vattenkraftverk med turbindrift skadar miljön betydlig mer än gamla kvarnar med vattenhjul gjorde och ägare till kraftverk med turbindrift kan inte åberopa gammal hävd och peka på att det innan kraftverkets tillkomst drivits vattenverksamhet.

Tommy Bengtsson är projektledare och förvaltare på kommunala HIBAB, Hässleholms Industribyggnads AB. Han berättar att det finns en plan på att gemensamt med arrendatorn försöka legalisera kraftverket och dämmet.

– Dialog och intresse finns, säger Tommy Bengtsson.

Är det viktigt att det finns ett kraftverk?

– Det producerar grön el och om vi tar bort kraftverket så finns det ingen damm, och dammen är ett väldigt populärt utflyktsmål, säger Tommy Bengtsson.

För att få fortsätta med verksamheten krävs ett domslut i Mark- och miljödomstolen i Växjö.

– Det är en lång process som kostar pengar och en ansökan måste påbörjas senast i höst-senhöst, säger Tommy Bengtsson, som samtidigt berättar att beslut ännu inte tagits om processen ska inledas.

Axel HilleskogSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons