Annons

Hansen missade EM-final

Sport Hjärnskakning nära sätta stopp för Hässleholmsskyttens start i Baku.
Sport • Publicerad 25 juli 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Pia Hansen har dragits med en hjärnskakning inför EM. När hon väl blev bra från den åkte hon på en förkylning som hämmade henne i kvalet. Foto: Jonas Edman
Pia Hansen har dragits med en hjärnskakning inför EM. När hon väl blev bra från den åkte hon på en förkylning som hämmade henne i kvalet. Foto: Jonas Edman

För några veckor hände det som inte fick hända. Pia Hansen hade klättrat upp på en stege som tappade fästet. Hon slog huvudet i golvet och drabbades av en hjärnskakning.

– I början på förra veckan visste jag inte ens om jag skulle kunna åka till EM. Hjärnskakningen har varit långdragen så jag har inte haft optimal uppladdning inför EM, säger Hansen.

Annons

Efter tummen upp från läkaren åkte hon ändå till Azerbajdzjan.

– Och i går kände jag inte längre av den. Men istället blev jag sjuk igår med en kraftig förkylning. Jag hoppades på att vara bättre i dag men kände mig tyvärr sämre.

Hon övervägde aldrig att kasta in handduken.

– Det var en tuff natt men jag tänkte att med lite piller borde det gå.

33 skyttar gjorde upp om sex finalplatser i damernas trap.

Kvalet avgjordes i tre serier där Pia Hansen startade med 20 träff.

– Första serien var kämpig och det var på ren vilja som jag lyckades få ihop 20. Det kunde ha blivit mycket sämre för det kändes som om huvudet höll på att sprängas. Men sen verkade pillerna och med vila kändes det helt okej i de andra två serierna. Det var två bra serier, konstaterar Hässleholmsskytten.

Pia följde upp med 22 i andra serien och avslutade med starka 23 – men totala 65 räckte inte för att skjuta sig in bland de sex finalisterna.

Finska Satu Mäkelä-Nummela sköt 25–23–24 och vann kvalet på sammanlagt 72 träff. Trion Jekaterina Rabaja (Ryssland), Zuzana Rehák Štefeceková (Slovakien) och Arianna Perilli (San Marino) sköt 70. Ryskan Tatjana Rusuk kvalade in på 69 och Spaniens Fátima Gálvez blev sista dam till final på 68 träff.

Efter ett tufft kval hamnade även OS-guldmedaljören från London, tillika världsrekordhållaren, Jessica Rossi utanför finalsextetten. Italienskan sköt 67 i kvalet.

Annons

Finalen blev en uppgörelse mellan Perilli och Rabaja och efter särskjutning vann Perilli EM-guldet.

Den 51-åriga Finjabon Pia Hansen har annars haft en bra känsla i kroppen under våren och försommaren.

– Det har känts bra att skjuta i år. Jag har tränat med bra resultat hemma också så det känns bra inför framtiden.

Kvar på schemat för 2017 finns SM.

– Jag har visserligen kvalificerat mig för VM men förbundet har inte pengar till att skicka så många skyttar så dit ska jag inte.

I dag ger sig Osby Jaktskytteklubbs Emil Martinsson in i EM-elden när han skjuter regelbundna lopp i running target.

Norra Skåne
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons