Annons

Tur­ki­et hot även mot svens­ka med­bor­ga­re

Opinion I tors­dags stoppades för­fat­ta­ren Hamza Yal­cin i Bar­ce­lo­na och fö­rdes till häk­te på be­gä­ran av Tur­ki­et som an­mält ho­nom till In­ter­pol.
Opinion • Publicerad 9 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I tors­dags stoppades jour­na­listen, män­ni­sko­rätts­käm­pen och för­fat­ta­ren Hamza Yal­cin, bo­en­de i Halm­stad, när han var på hem­väg från se­mes­ter i Bar­ce­lo­na. Han fö­rdes till häk­te på be­gä­ran av Tur­ki­et som an­mält ho­nom till In­ter­pol.

En­ligt Tur­ki­et miss­tänks han för ter­ror­brott. In­gen­ting tyder på att det ligger nå­gon­ting i an­kla­gel­serna.

Annons

Yal­cin flydde 1984 från Tur­ki­et där han dömts till livs­tids fäng­el­se av den då­va­ran­de mi­li­tär­re­gimen. Se­dan dess har han ar­betat som för­fat­ta­re och jour­na­list, bland an­nat för må­nads­tid­ningen Odak Dergisi.

An­kla­gel­serna mot Yal­cin är bara ännu ett led i pre­si­dent Erdogans mot­ar­betande av fri jour­na­li­stik och mänsk­liga rät­tig­heter.

I mit­ten av juli fängslades den svenske män­ni­sko­rätts­ak­ti­visten Ali Gharavi när han med­verkade på en Amnestykonferens i Tur­ki­et. Sam­ti­digt fängslades en tysk ak­ti­vist och åtta an­dra.

Tysk­land har rea­gerat mer kraft­fullt än Sve­ri­ge ge­nom att bland an­nat varna tys­ka med­bor­ga­re för att resa till Tur­ki­et efter­som nu vem som helst kan fängslas utan grund. Tys­ka fö­re­ta­ga­re varnades av ut­ri­kes­mi­nis­ter Sigmar Gabriel för att in­vestera i Tur­ki­et. Den svens­ka re­ger­ingen har be­gä­rt att få träffa svensken men har i of­fent­liga ut­ta­lan­de varit åter­håll­sam.

Det borde vara slut med åter­håll­sam­heten. Tur­ki­ets rätts­sy­stem har ur­holkats på all rätts­sä­ker­het. De fängslade svenskarna måste släp­pas fria. Mar­got Wall­ström måste ta av de mjuka hands­karna.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons