Annons

Silvret i Sala var guld värt

Sport Fyra års slit med Cynthia gav utdelning för Catharina Eneroth.
Sport • Publicerad 10 augusti 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Cynthia har varit en omvälvande bekantskap för Catharina Eneroth. ”Jag tänkte att jag ska banne mig inte ge upp”, säger Vinslövskusken som belönades med ett SM-silver.      Foto: Stefan borg
Cynthia har varit en omvälvande bekantskap för Catharina Eneroth. ”Jag tänkte att jag ska banne mig inte ge upp”, säger Vinslövskusken som belönades med ett SM-silver. Foto: Stefan borg

Föga anade Catharina Eneroth vad som komma skulle när hon såg den där videon med Cynthia – och fastnade. Det skulle nämligen visa sig vara en alldeles speciell holländsk dam som tog plats i stallet i Ahleholm.

– Hur ska man egentligen beskriva henne? skrattar Catharina.

Annons

– Hon är bara 1,55 men har en otrolig gång så alla tror att hon är 1,70. Hon har en himla energi och alltid glimten i ögat. Men det har hänt att vi har fått packa ihop och åka hem från tävlingen för att hon har stressat upp sig. Det är en dam som har väldigt strikta åsikter om det mesta och många gånger har jag tänkt ”vad är det jag håller på med?”.

– Samtidigt har jag insett vilka enorma resurser hon har och nu när vi har funnit varandra är det en helt underbar häst att jobba med, säger enbetskusken med Vinslövs Ryttarförening som klubbadress.

Men visst har det varit en berg-och-dalbana.

– Det har varit en tuff resa under dessa år. Jag är väldigt tacksam gentemot min tränare Christer Pålsson och glad över att vårt upplägg äntligen har gett utdelning.

På SM i enbet i Sala fick Catharina och Cynthia till en fullträff i dressyren.

– Det var jättetajt. Vi kom tvåa men en så bra dressyr har hon aldrig gått. Folk kom fram och var tårögda efteråt och tyckte att vi borde ha vunnit.

Vinslövsekipaget vann precisionen och kom femma i maraton.

– Hennes svagaste gren just nu är maraton. Hon ska egentligen bara lära sig att lita ännu mer på mig när det går fortare. Det är den stora grejen vi har framför oss.

Totalt slutade Catharina Eneroth på 168,08 straff. Segrande Karin Söderqvist från Lillsved hade 164,77.

– Jag är jättenöjd med silvret! Jag är så glad. För oss var detta faktiskt en vinst, poängterar Catharina Eneroth.

Annons

Hösten 2018 hägrar VM i Holland, Cynthias gamla hemland.

Nu hoppas Vinslövskusken att Cynthia ska fortsätta prestera på hög nivå i de internationella tävlingar som väntar i Holland, Danmark och Tyskland till våren.

Ekipaget har klarat alla moment i de svenska kvalreglerna och uppfyller de formella kraven för att få köra ett VM.

– Landslagsledningen brukar plocka ut de tre bästa. Det hade varit jättekul att få köra ett VM.

Fakta

Namn: Catharina Eneroth.

Ålder: 50.

Bor: På en liten gård i Ahleholm utanför Vinslöv.

Familj: Maken Niklas, vuxna barnen Jonna och Anton. På gården finns tre hästar, tre hundar, några stallkatter och höns.

Gör: Jobbar som elevassistent och skolskjutssamordnare på Silviaskolen i Hässleholm.

Klubb: Vinslövs RF.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons