Foto: Jörgen Johansson/Arkiv

HIF:s egen ”klisterkille”

I USA hade han kallats ”the glue guy” – spelaren som håller ihop laget och är viktig för moralen.
Liridon Ahmeti är sällan säker på sin plats i startelvan men han har en nyckelroll i Hässleholms IF.

Derbydags mellan IFK Hässleholm och Hässleholms IF på ett halvrenoverat Österås på söndag. Då hoppas Liridon Ahmeti på publikfest!
– Denna matchen är ju väldigt spännande. Det är en cupmatch för båda lagen där tre poäng är livsviktiga på olika sätt. Hoppas verkligen att folk tar sig dit och kollar för jag tror det blir en grym fotbollsfest, säger den 27-årige ytterbacken som närmast har blivit en inventarie i Hässleholms IF.
Vårderbyt slutade med rena krossen, 5–0 till ett överlägset HIF.

Siktar ni på en repris?
– Det var verkligen en jackpott. Vi gör säsongens bästa match, får en bra start och är riktigt bra i 90 minuter. Jag tror kanske inte på en femnolla men vi är absolut favoriter. Nu har vi sex raka vinster och är väldigt starka i formen. Men det där är ju lite farligt också.

Liridon slänger in en brasklapp.
– Ett derby är som en cupmatch. Det går inte att kolla tabellen. Det är en egen match där det inte spelar någon roll att vi ligger högre upp. De kommer att göra allt för att slå oss och få en positiv känsla inför fortsättningen. Men vi är förberedda på att det kommer att bli tufft.

Du gjorde ett drömmål senast?!
– Haha, det hör inte till vanligheterna. På träningarna, då kan man göra några snygga mål och en och annan tunnel, men detta var verkligen drömscenariot. Det häftigaste målet jag har gjort. Det var en galen känsla efteråt, nästan lite overklig.

Efter en experimenterande och bitvis darrig vår har HIF hittat stabiliteten samtidigt som flera spelare har klivit fram, både unga och äldre.
– Först och främst tänker jag på ”Sebbe” (Sebastian Carrblad) som tyvärr är avstängd i derbyt. Även om han är en konkurrent till mig är han den som jag är mest imponerad av. Så ung, bara 20 år, och komma in och verkligen ta chansen. Han har varit klockren!
– Sedan tycker jag att vi har seriens två främsta offensiva spelare i Joel (Wedenell) och Burim (Rexhepi). Det är inte bara namnen utan de har verkligen levererat. Burim har tagit en ledarroll, han är mån om alla och hjälper de yngre spelarna.

En bit som även du tar ansvar för?
– Jag är den som pratar med alla, framförallt de yngre och de nya. Det tycker jag är viktigt. Jag vill inte ha spelare som inte trivs och inte mår bra. Jag är nog den som förändras mest när jag kliver ut på plan. Utanför skojar jag och snackar men på plan är jag den som blir surast om jag förlorar ett vinnarspel. Då är jag ingen trevlig person. Det är lite det jag har levt på, inställningen.
Liridon nämner den tuffa konkurrensen som en av framgångsfaktorerna i HIF.

Du har egentligen kämpat för din plats i alla divisioner?
– Jag har väl inga superstyrkor, mer än kanske högerfoten, och har hela tiden anpassat mig och tagit små steg. Ibland hade man kanske velat ha lite mer förtroende men jag är ju den som har varit på gränsen och fått slåss för min plats men jag tycker samtidigt det är inspirerande. Annars kan man bli för bekväm, skrattar han.

Det har tillkommit två spelare i IFK sedan förra derbyt, Patrick Osiako och Tommy Filipovic – ifjol skyttekung i HIF.
– Jag har ju spelat med Tommy och han kommer att göra allt för att göra mål. Det är det han lever på och en sådan spelare är livsfarlig att möta. Sedan vet jag inte om det är samma Tommy som var i HIF. Osiako, bara hans meritlista är ju respekt, men jag är osäker på vilken form han är i nu, säger Liridon som varnar för Karim Al-Asi (om han är hel), IFK:s målfarligaste spelare Mike Andrew och Gustaf Lindroth som har imponerat på honom.

Hur stoppar man Filipovic?
– Man ska ligga nära inpå. Han är fysisk och vi har väldigt starka spelare i William (Andersson) Eric (Svensson) och ”Szymman” (Emil Szymanski). Vi har en fördel i att han har varit i vårt lag. Det är lättare att skydda sitt mål än att göra mål och våra backar har bra koll på honom.

Går HIF upp i ettan?
– Med den känslan vi har just nu är vi väldigt starka. Jag tror stenhårt på detta laget men om det räcker hela vägen återstår att se.

×