Annons

Nils G Ås­ling (C) kun­de ha blivit par­ti­le­da­re

Opinion Inom C minns mån­ga Nils G Ås­ling med stor re­spekt.
Opinion • Publicerad 14 augusti 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I helgen slutade Nils G Ås­ling an­das. Han blev känd för svens­ka folket i Fäll­dins re­ger­ing 1976 som in­du­stri­mi­nis­ter. Då fick han han­tera den djupa eko­no­miska krisen i världen med bland an­nat varvs- och stål­kris i Sve­ri­ge.

Fö­re­tags­aku­ten blev be­teck­ningen på hans mot­tag­ning av fö­re­tags­le­da­re som be­gä­rde statens hjälp för att få fö­re­tagen att över­leva.

Annons

Men han var myc­ket mer än ”Kris­nis­se”. Han började som jour­na­list på tid­ningen Lands fö­re­gång­a­re och skrev böcker om kul­tur­po­li­tik och om för­fat­ta­ren P O Sund­man. Se­dan var han bland an­nat in­for­ma­tions­chef på Gun­nar Hed­lunds skogs­fö­re­tag, ko­ope­ra­tiva NCB.

Han var riks­dags­man i näs­tan 20 år, från 1969, och in­du­stri­mi­nis­ter i två om­gångar,

Ås­ling var ock­så le­da­mot i Cen­terns par­ti­sty­rel­se. Dis­kus­sionerna om vem som skul­le ef­ter­träda Fäll­din på­gick länge inom C in­nan han i vre­des­mod av­gick 1985. Ås­ling fanns med i dis­kus­sionen. Kan­ske var han inte själv in­tres­serad, kan­ske sågs han som inte till­räck­ligt ka­ris­ma­tisk.

Ef­ter att ha läm­nat po­li­tiken blev han ord­fö­ran­de för ko­ope­ra­tiva Föreningsbanken, som han som följd av bank­krisen blev tvun­gen att fu­sio­nera med Spar­ban­ker­na till det som nu är af­färs­banken Swed­bank.

Hans po­li­tiska arv förs nu vi­dare av sonen Per, som är ord­fö­ran­de i skat­te­ut­skottet och bland an­nat käm­par för att bankerna ska fort­sätta ta an­svar för kon­tan­ter.

Inom C minns mån­ga Nils G Ås­ling med stor re­spekt.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons