Annons

Kändistätt i kulturhuset

HÄSSLEHOLM/BROBY Jozzan Vengeancee ställer ut porträtt av Alexander Bard, Lemmy och Monica Zetterlund i kulturhuset Vita skolan i Broby.
Östra Göinge • Publicerad 16 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Jozzan har alltid varit kreativ.

– Redan på dagis pysslade hon alltid, säger Marita.

Annons

Men någon speciell talang för att just rita hade hon inte visat upp när hon lämnade dagis. Den talangen upptäckte Jozzan när hon var elva.

– Jag hade tråkigt och tänkte att jag skulle försöka rita ett porträtt, berättar hon.

Ett år senare, när hon var tolv, ställde Jozzan för första gången ut sina fotorealistiska porträtt (på Madrix i Hässleholm) och sen har det rullat på.

Jozzan bytte från blyerts till torrpastell, det blev fler utställningar och hon började skapa sig ett namn som konstnär. Och 2015 fick hon ett riktigt genombrott.

– Jag var med i Nyhetsmorgon i TV4 och det blev jättestort intresse. Det var då jag insåg att jag kunde jobba med det här och tjäna pengar. Det var då det tog riktig fart, berättar Jozzan.

Hon får många beställningar från hela Sverige och även Danmark, Norge och Tyskland.

– Det är personer som vill att jag ska rita av bilder på deras barn och husdjur och liknande.

I övrigt ritar Jozzan mycket kändisporträtt.

Bland annat har hon ritat ett porträtt av Tomas Haake i bandet Meshuggah, ett porträtt hon hade med sig upp till trum-SM, där Haake satt i juryn.

– Han är en idol och han gillade porträttet. Det är klart att det är kul när man får positiv respons av någon man ser upp till och har ritat av, säger Jozzan och visar porträttet med Haakes autograf uppe i ena hörnet.

Annons

Vilket är ditt favoritporträtt?

– Alexander Bard. Det gjorde jag när jag var 14 och det är fortfarande min favorit. Det finns ett djup i bilden som innebar en utmaning. Och så är Alexander Bard en stor idol.

– Det är det jag är ute efter, att det finns något i bilden som är en utmaning.

Vet du hur många porträtt du har målat?

– Nej. Jag får ju höra att jag har tränat jättemycket, men det känns inte riktigt så. Att rita varje dag är ju helt naturligt för mig.

Hur lär man sig rita porträtt?

– Det har vi också frågat, men hon säger att ”det är bara att göra det”, flikar mamma Marita in leende.

Får du mycket respons?

– Jag har ju många följare, främst på Facebook, och det är jättekul när det kommer fram folk och ger beröm. Det är ju viktigt att ha ett namn inom konsten.

Samtidigt som hon satsar vidare på att rita vidgar Jozzan sina vyer.

Annons

– Jag har börjat som lärling hos en tatuerare. Jag vill prova lite annat också, det är bra att komma ut mer. Det blir ju lätt lite ensamt att sitta inne och rita, som tatuerare får man den sociala biten också.

I går var det vernissage för utställningen i kulturhuset Vita skolan i Broby.

– Det är en jättefin lokal, säger Jozzan.

Vad kan besökarna förvänta sig?

– Det är ett 20-tal tavlor. Bland annat Alexander Bard, Lemmy från Motörhead och Monica Zetterlund.

bild 1/3
Jozzan Vengeancee.
Jozzan Vengeancee.
Jozzan Vengeancee.
Jozzan Vengeancee.
Jozzan Vengeancee.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons