Annons

Politiker vill klargöra efter skolskjutskritik

Osby Skolskjutsen i Osby kommun förändras och berörda har inte varit sparsamma med kritiken. Nu vill ansvariga politiker uppmana till öppet sinne inför den nya organisationen.
Osby • Publicerad 19 augusti 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Daniel Landin (S), ordförande och Lars-Anton Ivarsson (M), vice ordförande i barn- och skolnämnden i Osby kommun. Foto: Erik Nilsson
Daniel Landin (S), ordförande och Lars-Anton Ivarsson (M), vice ordförande i barn- och skolnämnden i Osby kommun. Foto: Erik Nilsson

– Detta kanske inte lugnar ner någon oro men jag tänker att det är viktigt att framföra hur det ligger till, säger Daniel Landin (S) som är ordförande i barn- och skolnämnden.

Han träffar Norra Skåne tillsammans med vice ordförande och politiska konkurrenten Lars-Anton Ivarsson (M) för att visa att det finns en bred enighet i de beslut som fattades för att förändra skolskjutsen i kommunen.

Annons

Politikerna vittnar om att upprörda personer har både hört av sig till dem och till kommunens tjänstemän.

– Det är klart att det har varit en del hårda ord från något håll. När det kommer förändringar som rör våra barn, då blir det oroligt, säger Daniel Landin.

– Men många har lugnat sig efter att ha varit i kontakt med förvaltningen, säger Lars-Anton Ivarsson och menar många har trott att förändringarna är större än vad de egentligen är.

Förändringarna kommer från ett beslut som fattades förra året.

Från och med första juli i år ligger skolskjutsen på ett nytt företag. I samband med detta har företaget tillsammans med kommunen arbetat ut en ny strategi för att optimera skolskjutsen.

Det blir ingen förändring i vilka som beviljas skolskjuts och det blir samma bussförare som kör.

Det som förändras är bland annat att det är färre bussar. Vissa barn som tidigare har hämtats hemma vid sin tomt får nu då i stället gå till en hållplats för att bli hämtade. En annan förändring är att inget barn ska behöva byta buss, vilket ska öka säkerheten.

– Det är klart att det finns en känsla av försämring och det är ju också det i vissa fall. En del får lång väntetid både på buss och i skolan och det är vi inte riktigt nöjda med, men i det stora hela ska detta gynna de flesta, säger Daniel Landin.

Enligt båda politikerna är det också mycket en budgetfråga.

– Vi sitter ju med en begränsad mängd pengar och vi vill att så mycket som möjligt går till kärnverksamheten, säger Lars-Anton Ivarsson.

Annons

– Vi har en relativt hög kostnad för skojskjutsen jämfört med andra kommuner. Vi är en geografiskt stor kommun, säger Daniel Landin.

På tisdag premiärkör den nya skolskjutsen. Politikerna menar att det gäller att prova förändringarna och sedan se om det är något som behöver förbättras.

– Jag tror att det kommer att gå bra. Missnöjet kommer nog inte att försvinna direkt, men jag tror faktiskt att de flesta kommer att bli nöjda med skolskjutsen, säger Daniel Landin.

– Nu måste vi alla ge det här en chans, säger Lars-Anton Ivarsson.

Erik Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons