Annons

En spännande höst väntar för en kultursugen publik

hässleholm – Det är ett otroligt blandat program eftersom det är många arrangörer, säger Chatarina Wilgotsson, programansvarig på Kultur Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 26 augusti 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Chatarina Wilgotsson och Mia Dimblad ser fram emot höstens säsong i Kulturhuset. foto: eva frid
Chatarina Wilgotsson och Mia Dimblad ser fram emot höstens säsong i Kulturhuset. foto: eva frid

Hösten börjar så smått visa att det strax är dags att göra entré, ett av tecknena är att ett nytt Kulturhusprogram kan presenteras.

Säsongen drar i gång i dag, lördag, med en invigning i utställningshallen av Gunnel Götesdotters utställning Mode är konst.

Annons

– Den ska bli spännande att se, säger Chatarina Wilgotsson.

Hon och Mia Dimblad, bibliotekarie, gör en djupdykning i programmet, här finns bland annat konserter, författarbesök, teater, utställningar samt en massa kul i biblioteket, som har ett eget program.

– Vi har också författarbesök och i oktober är det dags för Hålla Låda igen.

Hålla Låda är bibliotekets egen festival, med aktiviteter för yngre barn på dagen och senare musik för ungdomar.

– Det är Markan och Studiefrämjandet som håller i banden och det pågår till klockan 20, berättar Mia Dimblad.

I dag gästar biblioteket Sommarfesten i Stadsparken med Skaparbibblan och det som kallas Pop Up-bibliotek.

Ett återkommande arrangemang, som också är populärt enligt Mia Dimblad, är Forskarturnén från Lunds universitet.

Föreläsningarna sker både på Stadsbiblioteket och filialerna och berör varierande ämnen som fågelmatning, synen på incest genom tiderna, nanopartiklar och Marco Polo och hans gåtfulla resa.

– Till Forskarturnén brukar det komma folk från hela Skåne.

Ett evenemang i oktober i Röda salongen som redan är utsålt är David Batra med sin standupföreställning Elefanten i rummet. Han räknas också som en av de stora publikdragarna i programmet.

Annons

– Sedan har vi julkonserten, den brukar också vara populär. I år med Romeo & Juliakören, säger Chatarina Wilgotsson.

Kultur Hässleholm har egna arrangemang, så som författarbesök, Quattrokonserterna där också Hässleholms konsertförening står som arrangör, Familjeverkstad där barn får skapa samt Blå måndag, musik och soppa.

– Hit vågar människor komma och lyssna på något nytt, det är inte så pretentiöst.

Rent allmänt tycker både Chatarina Wilgotsson och Mia Dimblad att kulturhusbesökare skulle vara lite mer nyfikna på det som är okänt, det blir lätt att blicken söker sig till sådant i programmet som vi redan vet att vi tycker om.

För övrigt är det ett stort gäng föreningar och andra arrangörer som medverkar till att skapa ett varierat innehåll i Kulturhuset.

– Alla som vill får hyra in sig bara det finns plats, vi gör ingen gallring, huset ska vara till för alla, säger Chatarina Wilgotsson.

– Kulturhuset är unikt för en sådan här liten stad. Vi har fria scener, de är inte kopplade till någon ensemble, och vi har proffstekniker som tar hand om allt vid evenemangen.

Nytt för hösten är också att det finns en separat biljettkassa inne i Turistbyrån samt att det är gratis att hänga in sin jacka vid arrangemangen.

evafri
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons