Annons

En stor profil har lämnat oss

Personligt Fastighetsförvaltaren och politikern Karl-Erik Almquist har avlidit.
Personligt • Publicerad 1 september 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
”Stora huset” i korsningen Första Avenyen–Frykholmsgatan i Hässleholm var Karl-Erik Almquists speciella skötebarn. Karl-Erik hade ofta ett leende på läpparna. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
”Stora huset” i korsningen Första Avenyen–Frykholmsgatan i Hässleholm var Karl-Erik Almquists speciella skötebarn. Karl-Erik hade ofta ett leende på läpparna. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM

Han var en stor profil i stad och bygd men en enkel person med ett väldigt kontaktnät. En småbrukarson som arbetat sig upp.

Karl-Erik Almquist började jobba redan i barndomen.

Annons

Född i Önnestad kom 14-åringen till Gäddastorp vid Hässleholm 1944. Efter folkskolans slut började han samma höst på Valdus Wikéns arkitektkontor i stan.

Där blev det först kopiering, springjobb med mera. Wikén och arbetskamraterna upptäckte snart Karl-Erik Almquists talang.

Arkitekten bekostade en kurs på NKI. År 1948 blev grabben elev på Tekniskan i Hässleholm.

Till julen 1950 var 20-åringen färdig byggnadsingenjör. Då var arbetskamraten Bror Dahlblom – som fortfarande lever och nu är 103 år gammal – en av påskyndarna.

Senare skulle de två starta Byggnadsaktiebolaget Dahlblom & Almquist, som mellan 1959 och 1973 byggde hundratals lägenheter i flerfamiljshus samt en del villor.

Efter detta blev Almquist förvaltare av fastigheter, medan Dahlblom fortsatte med ytterligare byggen.

Karl-Erik Almquist köpte senare in flera fastigheter med lägenheter, i stan.

Eftersom bondsonen från Önnestad älskade skog, köpte han privat in skogsmark i bland annat Bjärnumsbygden.

Politiken lockade. Moderaten Almquist blev ett tungt namn; både i kommun och landsting. Ett tag var det nästan lättare att säga, var han inte var engagerad … Karl-Erik tillhörde ledningen.

Mellan 1974 och 1989 var han fastighetskommunalråd i Hässleholm. En kort tid satt Almquist som kommunstyrelsens ordförande.

Annons

I kommunfullmäktige sade han alltid rakt ut vad han tyckte och tänkte. Kommunens industribyggnadsbolag, Hibab, var ett av hans skötebarn.

– Jag har alltid haft stor respekt för Karl-Erik. Han var rak, rejäl och tydlig och visste vad han ville, säger Bengt Andersson (S), tidigare kommunalråd.

– Man visste var man hade honom. Vi hade många givande samtal. Han gjorde stora insatser, bland annat när Statt byggdes om.

Landstinget var en annan politisk arena för Karl-Erik. Uppdragen där blev flera, liksom i organ som rörde övriga livet i nordöstra Skåne.

Handboll, fotboll, friidrott. Han intresserade sig för IFK Hässleholm och Hässleholms AIS. Var först ordförande i hela IFK Hässleholm och sedan i Gamla IFK:are.

Konst var ett annat av hans intressen. Hässleholmaren sågs på olika gallerier och hos konstnärer.

Dottern Lenita tog i början av 1990-talet över förvaltningen av fastigheterna.

Karl-Erik Almquists närmast anhöriga är makan Kerstin, dottern Lenita, svärsonen Torbjörn, dottersonen Anton och två syskon.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons