Annons

Mo­digt dom­slut om val­fusk i Ke­nya

Opinion Dom­stolens ut­slag vi­sar på en styr­ka i den ke­ny­anska de­mo­kra­tin.
Opinion • Publicerad 2 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Högsta dom­stolen i Ke­nya be­slutade i går, knappt en må­nad ef­ter pre­si­dent­valet, att ogil­tig­för­klara det. Val­kom­mis­sionen be­gick oegent­lig­heter och där­för gick va­let inte rätt till. Att val­kom­mis­sionen ti­digare vägrat att följa dom­stolens be­slut att låta op­po­si­tionen granska de di­gi­tala filerna för att för­söka av­slöja fel­ak­tig­heter kan ha bi­dragit till dom­stolens be­slut.

Dom­stols­ut­slaget för­vånade de flesta, även op­po­si­tions­kan­di­daten Raila Odinga, som för­lorade sitt fj­ärde för­sök att bli pre­si­dent. Fusket har varit mer up­pen­bart ti­digare och i år god­kände de in­ter­na­tio­nella ob­ser­va­törerna snabbt val­re­sul­tatet som le­gi­timt.

Annons

Va­let för tio år se­dan ledde till all­var­liga oroligheter med över tus­en döds­of­fer som följd. Nu val­de Odingas an­häng­a­re att för­söka få till stånd en ju­ri­disk om­prövning och lyc­kades mot alla odds.

För­hopp­nings­vis kommer nu pre­si­dent Uhuru Kenyatta att ac­cep­tera Högsta dom­stolens be­slut och gå med på ett nytt val inom två må­nader. Det blir själv­fal­let svårt att or­ga­ni­sera på kort tid, sär­skilt som val­kom­mis­sionen som an­klagas för oegent­lig­heter måste by­tas ut mot opar­tiska le­da­möter.

Men dom­stolens ut­slag vi­sar på en styr­ka i den ke­ny­anska de­mo­kra­tin, trots mån­ga ex­em­pel på tribalism och kor­rup­tion. Om Kenyatta kan pressas till att ac­cep­tera ett nytt val som går rätt till kan fram­tiden se ljus ut för Ke­nya.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons