Janne ”Loffe” Carlsson var en av landets främsta slagverkare och jazzmusiker. Han blev 80 år gammal. Foto: Charlotta Mathiasson

Trumpinnarna får vila

Som tidigare meddelats har Janne Carlsson avlidit i en ålder av 80 år.
Plåtslagarmästarsonen från Stockholms söder som blev Janne ”Loffe” Carlsson med svenska folket, har kilat vidare till en annan värld. Trumpinnarna får vila, liksom penslarna och golfklubborna.
Janne Carlsson blev en institution och en legendar i svenskt nöjes- och kulturliv. För den breda allmänheten blev han väl mest känd för sina rolltolkningar i populära filmer och tv-serier som Någonstans i Sverige, Göta Kanal, Nästa man till rakning med flera.

Folkkär blev också denne multibegåvade kultur- och nöjesprofil med sina på sin tid så populära tv-shower och sina fina gestaltningar på revyscéner och i folklustspel.
I tv-filmen Genombrottet 1981 med manus av Jan Guillou och i regi av Bengt Lagerkvist spelade Janne Carlsson huvudrollen i detta då högaktuella och kontroversiella politiska drama. Den filmen har även aktualitet i dag.
Men det fanns en annan sida av den repliksnabbe improvisationsmästaren och – som många uppfattade – gamängen Jan Carlsson.
Hans briljanta och djuplodande rolltolkningar i tyngre filmer, ofta i sällskap med hela den stjärnprydda skådarspelareliten och i samarbete med våra tunga regissörermatadorer, är mindre kända, liksom hans framgångar i den genren på olika scéner, som till exempel på Dramaten.

Mindre känt är också att Janne Carlsson skrev musik till både reklamfilmer och till föreställningar på Dramaten. Att han spelat på Kungliga Operan och musicerat tillsammans med högklassiga Sveriges Radios symfoniorkester under ledning av den internationellt ryktbare orkesterfostraren och dirigententmaestron Sergiu Celibidace är också relativt okänt.
Känt är det dock att han räknats som en våra främsta slagverkare, jazzmusiker och att han blev legendarisk i samarbetet med Bo Hansson i välkända Hansson och Karlsson liksom att han spelat med Jimi Henrix och med hela eliten av svenska och internationella jazzmusiker.

Musikaliskt var Janne Carlsson oerhört bred och han var väl bevandrad i den klassiska musikens värld och i hans gigantiska skivsamling fanns hela spektret av musik. Överhuvudtaget var Jan Carlsson en oerhört allmänbildad person och väl bevandrad i litteratur, filosofi, vetenskapliga problemställningar, politik och med ett stort intresse för de existentiella frågorna.
Trots en mycket hög grad av personlig intigritet talade han ofta i våra samtal om hur någon – han använde orden Universum, Kosmos och ibland Gud – som planerade, ordnade och fixade det mesta för Janne Carlsson. Som att han träffade den och den regissören vid det tillfället och det ledde till den rollen eller att han fick en uppgift ”från ovan”. Så Janne Carlsson skulle nog ha uttryckt det som Peter Himmelstrand i den gamla schlagern Nån däruppe måste gilla mig.

Mindre känt är att Janne Carlsson också varit en mycket framgångsrik reklammakare – producent- och fått fina såväl svenska som europeiska priser för sina reklamkampanjer och reklamfilmer.
När vi för ett antal år sedan planerade för hans kyrkokonsertdebut så såg Janne en möjlighet att nå en ny publik, men han var också noga med att respektera kyrkorummets speciella atmosfär. Och han ville ha med några psalmer där han och hans musikervänner; basistprofessorn Lucas Lindholm, stjärngitarristen Ewan Svensson och vokalisten Hannah Svensson, kunde komma loss tillsammans med församling och orgel i psalmen Bred dina vida vingar o Jesu över mig. Den psalmen var ett måste för Carlsson.
Vistonen i psalmen tilltalade honom. Konserterna drog fulla kyrkor över landet.
Nu är det färdikonserterat. Jan Carlsson har efter ett långt och osedvanligt verksamt och brett liv i kulturens och nöjenas tjänst lagt ned sina instrument och verktyg och har för att citera psalmen: ”Och låt i frid oss åter till nattens vila gå”

×