Annons

Alla EU-länder måste ta emot flyk­tingar

Opinion EU-domstolens utslag öppnar för att ett per­ma­nent be­slut om för­delning av flyk­tingar kan tas.
Opinion • Publicerad 7 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

EU-dom­stolen har be­stämt. Alla EU:s med­lems­stater måste följa den för­ord­ning som be­slutades av EU-ländernas stats- och re­ger­ings­chefer hösten 2015 att för­dela flyk­tingar som kom till Grek­land och Ita­li­en till alla med­lems­staterna.

Det här öppnar för att ett per­ma­nent be­slut om för­delning av flyk­tingar kan gö­ras, när det kommer mån­ga till ett el­ler ett par länder. Slo­va­ki­en och Ung­ern, som hade vänt sig till dom­stolen med överklaganden av be­slutet, lär inte nöja sig med dom­stols­ut­slaget, men i EU är det dom­stolen som har makten vid en kon­flikt. Så de får snällt be­ta­la bö­terna och foga sig i ma­jo­ri­tetens be­slut. Gör de inte det kommer kon­se­kvenserna att bli känn­bara.

Annons

Det har re­dan ti­digare dis­ku­terats att minska jord­bruks- och re­gio­nal­stödet till de länder som inte ställer upp på alla tving­an­de be­slut i EU. Både Polen, Slo­va­ki­en och Ung­ern, som alla mot­sätter sig att ta emot flyk­tingar, tar emot stora över­för­ingar från EU-bud­geten. Väg­rar de be­ta­la bö­terna, vil­ket de hotat med, lär de öv­riga länderna inte ac­cep­tera att fort­sätta be­ta­la ut bi­drag i oför­änd­rad om­fattning.

EU-dom­stolens ut­slag vi­sar ock­så var makten i EU ligger när det verk­li­gen gäller. Den ligger hos EU-dom­stolen, som är sis­ta in­stans, över­ordnad både de en­skilda länderna och kom­mis­sionen. Följs inte ut­slaget av alla länder kan det bli mer dra­ko­niska åt­gärder.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons