Annons

Flyhänt berättat med tennis i fokus

Film/recension Tidningens filmkritiker Peter Eliasson har sett Borg och ger den tre pantrar i betyg.
Publicerad 7 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

En dramatiserad sportfilm om vår störste tennisspelare genom tiderna och hans kanske mest märkvärdiga triumf. En utmärkt idé, får man väl säga. Själv undrar jag mest varför en sådan rulle inte kommit tidigare, men vissa idéer mår nog trots allt bäst av att sakta mogna för att lagom och bästa möjliga distans i det färdiga resultatet ska uppnås.

Annons

Mycket fokus ligger på denna sammandrabbning. Dock inte allt. Tillbakablickar där vi får möta både Borg och McEnroe i yngre år dyker upp titt som tätt, och då visar det sig minsann att den iskalle svensken hade tydliga humörproblem på tennisplanen som tonåring innan Lennart Bergelin fick honom att likt en tryckkokare hålla de heta känslorna inombords.

Fast i slutänden handlar detta alster förstås rätt och slätt om tennis. I filmens klimax bjuds man på ett sisådär tjugo minuter långt koncentrat av den knappt fyra timmar långa femsetsmatchen, och det hela ter sig både svettigt och riktigt spännande även för den som var med då det begav sig, och vet hur det slutar.

Dock kan jag tycka att de händelser och relationer som avhandlas i många fall känns lite väl korthuggna och/eller fragmentariska, lite mer kött på benen hade inte skadat Det betyder inte att jag efterlyser någon slags tungrodd eposstämpel eller påklistrad konstnärlighet. Däremot hade filmen mått bra av om upphovsmännen tagit lite mer tid på sig i skildringen av diverse skeenden och personer i de bägge tennisantagonisternas liv.

bild 1/2
Shia LaBeouf som John McEnroe och Sverrir Gudnason som Björn Borg. Foto:
Sverrir Gudnason som en porträttlik Björn Borg. foto: Nordisk film
Shia LaBeouf som John McEnroe och Sverrir Gudnason som Björn Borg. Foto:
Sverrir Gudnason som en porträttlik Björn Borg. foto: Nordisk film
Fakta:

FILM

Peter Eliasson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons