Annons

Hårdare sank­tioner ska få Kim Jong Un att bac­ka

Opinion Kim Jong Un borde inse att det en­häl­liga be­slutet inte ger ho­nom nå­gon an­nan chans än att bac­ka.
Opinion • Publicerad 13 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett en­häl­ligt sä­ker­hets­råd i FN har nu be­slutat att skär­pa sank­tionerna mot Nord­ko­rea som straff för det sjät­te kärn­va­pen­provet.

Tex­til­ex­port från Nord­ko­rea ska för­bjudas, vil­ket bör vara ett hårt slag mot landets ekonomi efter­som den är en fjär­de­del av landets to­tala ex­port. Ol­je­im­porten ska ock­så be­gränsas.

Annons

Att be­slutet var en­häl­ligt ska för­hopp­nings­vis in­ne­bära att ock­så Kina kommer att följa sä­ker­hets­rådets bin­dan­de re­so­lu­tion, vil­ket är en för­ut­sättning för att det ska få ef­fekt.

Kanske får det dik­ta­torn Kim Jong Un att bac­ka om den fort­satta kärn­va­pen­ut­vecklingen och vara be­redd att för­handla om ett prov­stopp.

In­för sä­ker­hets­råds­de­batten ut­ta­lade Kim Jong Un hot mot USA om ”den största smär­ta och det största li­dan­de som landet nå­gon­sin ge­nom­lidit”. Även ef­ter det en­häl­liga be­slutet var det mot USA som Kim rik­tade sin ils­ka och hot om ”ul­ti­mata me­del”.

Även om sank­tionerna blir känn­bara för Nord­ko­re­as ekonomi och där­med för Kims möj­lig­heter att full­följa kärn­va­pen­pro­grammet är det nöd­vän­digt att sam­ti­digt för­söka få igång sam­tal med den ko­re­anske dik­ta­torn.

Sve­ri­ge är ett av få länder som har di­plo­ma­tiska för­bin­del­ser med Nord­ko­rea. Där­för bör Sve­ri­ge kun­na spela en roll för att hjälpa till att få igång sam­tal för att minska spän­ningarna.

Kim Jong Un borde inse att det en­häl­liga be­slutet inte ger ho­nom nå­gon an­nan chans än att bac­ka. Men in­gen vet hur han tänker.

Yngve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons