Annons

Vik­tigt val för alla kyr­ko­med­lemmar

Opinion Fler än de 12-13 pro­cent som bru­kar rösta borde ta stäl­lning och gå till val­lo­kalen i mor­gon.
Opinion • Publicerad 16 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I mor­gon är det val inom Svenska kyr­kan. Det finns de som ifrå­ga­sätter att det hålls ”all­männa val” med par­tier/no­mi­ner­ings­grupper. i en kyr­ka. Men oav­sett vil­ken upp­fattning man har om det, är det vik­tigt för dem som har nå­got in­tres­se i kyr­kans verk­sam­het att rösta i kyr­ko­valet.

I riks­me­di­erna har ord­striden mel­lan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna do­mi­nerat. SD satsar hårt på att skaffa sig in­flytande inom kyr­kan. Sve­ri­ge­de­mo­krater har till och med upp­manat SD-med­lemmar att gå in som med­lemmar i kyr­kan och se­dan lämna den igen ef­ter va­let, för att SD ska få fler röster.

Annons

Visst är det vik­tigt att SD:s bud­skap, som till stora del­ar strider mot kris­ten­domens bud­skap om att osjäl­viskt hjälpa an­dra, kan mot­verkas i va­let. Att SD skul­le få verk­ligt in­flytande i kyr­kans or­gan är dock osan­no­likt.

En vik­tigare kon­flikt gäller om kyr­kan ska fort­sätta vara en folk­kyr­ka, vil­ket är hu­vud­mo­tivet för S och C att ställa upp i va­let som par­tier, el­ler om kyr­kan ska ut­vecklas till en präst­sty­rd kyr­ka, där de mån­ga med­lemmarna som inte är så ak­tiva men ändå känner sam­hö­rig­het med kyr­kan inte är väl­komna att på­verka. Det är en så­dan ut­veckling som flera av par­tierna som an­griper riks­dags­par­tiernas en­ga­ge­mang vill ha.

Fler än de 12-13 pro­cent som bru­kar rösta borde ta stäl­lning och gå till val­lo­kalen i mor­gon.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons