Annons

Comeback efter affärerna

Hässleholm • Publicerad 20 september 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Urban Widmark har seglat upp som  Moderaternas toppnamn på nordöstra valkretsens lista i provvalet till nomineringarna i regionvalet. Han blev kommunalråd i Hässleholm 2009, men avgick 2013 sedan han varit inblandad i avtal med Kunskapsporten om bland annat Pärlan, som visade sig bli kostsamma för kommunen.                                                                Arkivbild
Urban Widmark har seglat upp som Moderaternas toppnamn på nordöstra valkretsens lista i provvalet till nomineringarna i regionvalet. Han blev kommunalråd i Hässleholm 2009, men avgick 2013 sedan han varit inblandad i avtal med Kunskapsporten om bland annat Pärlan, som visade sig bli kostsamma för kommunen. Arkivbild

Trots en relativt undanskymd tillvaro i regionpolitiken, i varje fall utåt, har han petat Moderaternas toppnamn och tillika regionråd Pontus Lindberg från förstaplatsen i partiets provval till normeringarna inför regionvalet nästa år.

Urban Widmark är ersättare i sjukvårdsnämnd Kryh (Kristianstad, Ystad och Hässleholm) där han bevakar sjukvårdsfrågor.

Annons

Om det går vägen vid nomineringsstämman den 25 november kan han ta sikte på regionrådsuppdraget, om Moderaterna behåller sin nuvarande ställning i valet.

– Jag är verkligen glad och överraskad och jag hade inte förväntat mig att få flest röster i provvalet i valkrets nordost. Nu är det ju nomineringsstämman som slutligen avgör om jag behåller min plats, som första namn på listan, men jag hoppas att det finns möjlighet till en bra placering och att jag kan ta en plats i regionfullmäktige, säger Urban Widmark.

Hans ambition är att satsa på regionpolitiken. Sjukvårdsfrågorna ligger honom varmt om hjärtat.

– Sjukvård berör alla och är en stor del av välfärdssystemet, säger han.

När han var kommunalråd i Hässleholm la han ner mycket tid på infrastrukturfrågor.

Tågdepån lotsades i hamn i fjor och är på gång att byggas i Hässleholm. Det är en viktig satsning förr hela Nordostskåne och i synnerhet Hässleholms kommun.

– Jag la ner mycket tid på att få depån till Hässleholm, säger Urban Widmark.

Skånes infrastruktur har på flera håll nått sitt kapacitetstak. Järnvägen är underdimensionerad samtidigt som kollektivtrafiken byggs ut.

Alliansen med Moderaterna i spetsen vill bygga ut motorvägen mellan Malmö och Helsingborg till tre filer.

– Jag ser hur trafikolyckorna ökar och därför delar jag mitt partis ståndpunkt i frågan till etthundra procent. Vi måste även arbeta för att få dubbelspår mellan Hässleholm och Kristianstad och inte minst ytterligare dubbelspår mellan Lund och Hässleholm.

Annons

Han säger varken ja, eller nej till om han siktar på att få uppdraget som regionråd.

– Jag vill inte spekulera om det i dag. Däremot anser jag att regionfrågorna är mycket viktiga för Skånes utveckling.

Sedan han lämnade lokalpolitiken i hemkommunen har han hållit en ganska låg profil i politiken.

Urban Widmark är förvisso vice ordförande i Moderaterna i Hässleholm. Han har inte helt släppt greppet. Under de senaste åren har han nosat alltmer på regionpolitiken och blivit insatt i det komplexa system som Region Skåne är.

– Det är viktigt att nordöstra Skånes frågor ges större tyngd i regionpolitiken. Så är det inte i dag. Visst bor det betydligt mer människor på den västra sidan, men resurserna behöver fördelas jämnare, säger han.

Hässleholms sjukhus är lilleputt jämfört med de stora sjukhusen i Lund, Malmö, Helsingborg och Kristianstad. i Hässleholm väntar man med spänning på att den kvarts miljard som utlovats till ombyggnad av operationssalarna ska få klartecken i nästa års investeringsbudget.

– Det är viktigt att ortopedin i Hässleholm behåller sin kompetens. Jag tänker jobba för att ombyggnaden genomförs. Det står högt upp på priolistan.

Urban Widmark, 47, är rektor på Österänggymnasiet i Kristianstad. En tjänst som han återgick till 2013 när han slutade som kommunalråd.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons