På sista versen. Jörgen Johanssons utställning ”Med fötterna på jorden” hänger veckan ut med final på söndag. Kvinnorna på Jörgens bild heter Qina och Kim som kämpade länge för att få bli föräldrar. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Bilden på golvet betyder mycket för Jörgen. – Den är från Asbury Park, New Jersey. Tittar man noga ser man att de försökt tejpa ihop plankorna i trätrottoaren.

Fötterna vill vandra vidare

HÄSSLEHOLM En succé och en av Hovdalas mest besökta utställningar.
Fotografen Jörgen Johanssons utställning ”Med fötterna på jorden” är inne på sista veckan.

Och vill det sig till det bästa kan utställningen med fotbilderna vandra vidare.
Var, när och hur är dock inte klart.
– Med så mycket respons jag fått är det klart att jag vill den ska vidare. Blir det så byter jag ut flera bilder, efter elva års fotograferande har jag flera tusen fotbilder, berättar Jörgen på plats i utställningshallen på Hovdala slott.

I helgen kommer han dessutom att finnas tillgänglig för att möta besökare som vill prata och ställa frågor om utställningen.
– Jag ska vara här klockan 13-15 på lördag och hela dagen på söndag om folk vill snacka och ställa frågor. Jag har också saker jag vill fråga, hur folk har tänkt kring bilderna, exempelvis berättar Jörgen om utställningen som består av 77 större bilder och 270 små.
Marie Kåberg är butiks- och receptionsansvarig på slottet.
Hon berättar att utställningen är en av de mest välbesökta hittills och att den varit uppskattad.

Vad har besökarna sagt till dig om utställningen?
– Att den varit annorlunda och tankeväckande. Att det är en viktig utställning som är mer än bilder, berättar Marie Kåberg.
Jörgen Johansson började fotografera och ha med fötterna i motiven 2006, mest av en slump när han jobbade på Norra Skåne.
Sedan har det rullat på.

Varför?
– Jag tycker det är viktigt att berätta om hur det ser ut på vår mark, på våra platser just nu. Dessutom är det ett sätt för mig att slappna av i jobbet, att andas och titta ner, berättar Jörgen som också ibland låter sina motiv ta av sig både strumpor och skor.
– Det blir som en paus, det händer något annat, resonerar Jörgen Johansson.

Utställningen finns kvar veckan ut med sista dagen på söndag första oktober, när Hovdala dessutom bullar upp med sin årliga och välbesökta skördefest.
Sedan är det dags att packa ner fotografierna.
För den här gången.

Läs mer:

×