Annons

Gö­te­borgs­po­li­sen måste stå upp för lagen

Opinion Nu måste po­lisen i Gö­te­borg lära sig av den ju­ri­diska in­stansen att det finns goda möj­lig­heter att ändra marsch­väg.
Opinion • Publicerad 27 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Na­zisterna i NMR får inte mar­schera för­bi den ju­diska sy­na­go­gan el­ler av­sluta sin marsch på Gus­taf Adolfs torg i Göteborg. Det har för­valt­nings­rätten be­slutat och ger där­med polisen bak­läxa.

Det fanns mån­ga tun­ga in­vänd­ningar mot den na­zist­marsch som po­lisen god­känts. Sam­lingen utan­för Bok- och bib­lio­teks­mäs­san, nära flera an­dra ar­ran­ge­mang, skul­le stö­ra och ut­göra ett hot mot de mån­ga tus­en del­ta­ga­rna på mäs­sorna. Nu flyttas starten.

Annons

I råd­huset vid Gus­taf Adolfs torg hade 30-ta­let par bokat in sin vig­sel sam­ti­digt som na­zisterna fått till­stånd att av­sluta sin marsch där. Vis­ser­li­gen lovade po­lisen att ga­ran­tera att brud­paren skul­le kun­na kom­ma in i och ut från råd­huset, men hur mån­ga vill ha na­zist­bråk vid sitt bröl­lop? Att marschen istäl­let ska av­slutas vid Gam­la Ul­le­vi var där­för bra.

All­var­ligast var att po­lisen gett na­zisterna till­stånd att mar­schera nära sy­na­go­gan un­der jom kippur-hög­tiden då sär­skilt mån­ga ju­dar samlas till fi­ran­de. Efter­som na­zister har ju­de­hat som en bä­ran­de del i ideo­lo­gin är hotet up­pen­bart, oav­sett hur ut­ta­lat det skul­le bli un­der marschen.

Där­för var det myc­ket väl­kom­met att för­valt­nings­rätten ändrade po­lisens be­slut. Nu måste po­lisen i Gö­te­borg – och på an­dra håll – lära sig av den ju­ri­diska in­stansen att det finns goda möj­lig­heter att ändra marsch­väg med hän­visning till möj­lig­heten att upp­rätt­hålla or­dning och sä­ker­het. De borde vetat efter­som det ut­nyttjades av Lun­da­po­li­sen för att be­gränsa Karl XII-kra­val­lerna på 1990-ta­let.

En fö­re­trä­da­re för NMR säger att ”man kan tänka sig att trotsa be­slutet” från dom­stolen. Men då måste Gö­te­borgs­po­li­sen göra sitt jobb. Om na­zisterna av­viker från den av dom­stolen på­bjudna marsch­vägen måste po­lisen ome­del­bart stoppa och upp­lösa de­mon­stra­tionen. Dess­utom måste alla na­zis­tiska sym­boler och ram­sor re­gi­streras så att åtal kan väc­kas mot dem som be­går brottet hets mot folk­grupp.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons