Annie Lööf möttes av jubel när hon invigde Centerns partistämma på Malmö Live. Hon tog på sig ledartröjan i valupptaktens startskott på torsdagen. Foto. Stefan Olofson

Annie Lööf invigde rekordstämma i Malmö

Malmö Annie Lööf tog på sig ledartröjan för alliansen i sitt invigningstal inför drygt 1 000 centerpartister på partistämman, som inleddes i Malmö på torsdagen. En stämma som är upptakten till valet 2018.

– Jag är ytterst allianslojal och hoppas på en nystart för alliansen i höst och att vi kan landa i en gemensam reform av landet. Centern ska utvecklas med landet, sa hon.
Ungefär samtidigt som stämman avslutas på söndag så väljs Ulf Kristersson till ordförande för Moderaterna.
– Det vore en välgärning om vi kan enas om regeringsfrågan, efter det, sa hon vid en pressträff.
Allianspartierna är splittrade i sin syn på Sverigedemokraterna och hur de ska lösa knuten att bilda en alliansregering efter valet 2018.
På en punkt är Annie Lööf tydlig:
– Centern kommer inte att förlita sig på Sverigedemokraterna i en regeringsbildning.

Centern vill satsa fyra miljarder mer än regeringen på upprustning och drift av järnvägsnätet och 1,3 miljarder mer på havsmiljön.
– Oavsett om man bor, på landsbygden, i mindre orter, i städernas förorter eller i innerstaden ska man ha samma möjligheter att leva, arbeta och driva företag. Då krävs en fungerande infrastruktur. Ska vi klara jobben och få ett Sverige som hänger ihop ska tågen komma och gå i tid överallt, annars riskerar Sverige att dras isär ytterligare.
Till skillnad mot de övriga i alliansen gör Centern klart att höghastighetstågen ska byggas ut i ett svep.
– Satsningen på höghastighetståg är ett led i att knyta ihop Sverige. Det är en dålig lösning att satsa på långsammare tåg och göra utbyggnaden i etapper, betonar Annie Lööf.
Det finns alternativa former för finansiering, som Annie Lööf vill återkomma till senare.

Rubriken för stämman är ”Nytt ledarskap för Sverige”. Partiet har flyt i opinionen och på stämman andas optimism och framgångar för centerpolitiken, som ska ge utdelning i valet.
Nestorn i partiet och en av de ivrigaste motståndarna till kärnkraften, Hans Lindqvist, prickar in sin 44:de Centerstämma.
– När Thorbjörn Fälldin tog upp kärnkraften fick vi 25,1 procent av rösterna i valet. Jag känner att vi är på väg upp igen. Jag tycker att vi ska satsa på nordiskt samarbete och skapa en kärnvapenfri zon i Norden.
I ett läge där SD blir en avgörande part, efter valet, understryker Hans Lindqvist att partierna måste samarbeta.
– Men det betyder inte att vi ingår i samma regering som SD. Jag har inget emot att Centern söker stöd utanför gränserna annars.

I sitt tal uppehöll sig Annie Lööf mycket kring den kommande nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.
– Främlingsfientlighet och rasism är långt ifrån det land jag vill att Sverige ska vara. Därför kommer jag att fortsätta markera stenhårt mot dessa krafter.
Hon tog upp de svåra problem med kriminalitet, hopplöshet och våld, som slår hårt mot Malmö.
– Det pågår en klyvning av Sverige som många blundar för och den är så uppenbar i Malmö. Detta är skadligt för de drabbade människorna och farligt för hela Sverige.
Annie Lööfs recept är fler poliser, hårdare straff och att köra bort de kriminella gängen från gatorna.

För att stoppa klyvningen av landet ska Centern sänka kostnaderna för anställda och införa inträdesjobb med en lägre lön. Arbetsförmedlingen klarar inte sitt jobb, därför ska företag hjälpa de arbetslösa.
– Företagarna och entreprenörerna spelar en avgörande roll för Sveriges framtid. Därför måste de få rätt förutsättningar, betonade Annie Lööf och gav tummen ner för Socialdemokraternas politik.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du åkt mycket tåg i sommar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×