Annons

Tro­ja Ljung­by fö­re­dö­me för an­dra fö­re­ningar

Opinion När följer AIK och Djur­går­den ex­em­plet?
Opinion • Publicerad 28 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I kväll spe­lar is­hoc­key­klubben Tro­ja Ljung­by sin an­dra hem­ma­match i All­svens­kan, ef­ter att för­ra sä­songen klarat att gå upp igen.

Till den förs­ta matchen med­delade klubbens le­dning att sup­por­ter­gruppen Ul­tras Ljung­by inte var väl­komna på läk­ta­rna. Gruppen portades helt en­kelt.

Annons

”Det finns en hi­sto­ria av våld och py­ro­tek­nik”, mo­ti­verade klubbens sä­ker­hets­an­sva­rige be­slutet med. Dess­utom har klubben på sina trö­jor en sym­bol med kopp­ling till ra­sis­tiska och våld­samma or­ga­ni­sa­tioner.

Att det finns en stör­re sup­por­ter­fö­re­ning, Tro­ja sup­port, som klubben sam­ar­betar med har kan­ske un­der­lättat be­slutet att stänga ute den mi­ndre, mer mi­li­tanta gruppen. Ändå har det vållat de­batt.

Att gruppens med­lemmar skrikit köns­ord på trä­nings­matcher un­der hösten har bi­dragit till be­slutet, en­ligt klubb­led­ningen. Om spon­sorers på­tryck­ningar bi­dragit till be­slutet är oklart, men själv­fal­let kan det finnas spon­sorer som inte vill för­knippas med den typen av age­ran­de.

Ge­nom sitt be­slut att tyd­ligt mar­kera mot en sup­por­ter­grupp som inte upp­för sig sports­ligt el­ler ens de­mo­kra­tiskt ac­cep­ta­belt är Tro­ja Ljung­by värt allt be­röm.

Klubben är ge­nom sin tyd­liga mar­kering mot olämp­liga sup­porter­gäng ett fö­re­dö­me för stör­re fot­bolls- och is­hoc­key­klubbar med stora pro­blem med våld på och i an­slutning till matcher.

När följer AIK och Djur­går­den ex­em­plet?

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons