Annons

Danmark på väg förbjuda burka

Publicerad 7 oktober 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Det stod klart under fredagen då regeringspartierna Venstre och Liberal Alliance meddelat att de röstar för förslaget som i veckan lades fram av Dansk Folkeparti – och därmed skapade majoritet i Folketinget. Det uppger flera danska medier.

Annons

Burka och niqab är plagg som täcker hela ansiktet respektive bara visar ögonen. Med förslaget vill partierna förbjuda dessa plagg – och andra typer av maskeringar – på offentliga platser. De partier som nu står bakom förslaget om förbud är Venstre, Liberal Alliance, De Konservative och Dansk Folkeparti som tillsammans kan rösta igenom förslaget. Under veckan har också Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen meddelat att de är beredda att stödja förbudet, dock har inget officiellt besked kommit ännu.

Förbudet mot maskering på offentliga platser har varit omdiskuterat i Danmark och har lyfts flertalet gånger av Dansk Folkeparti. I december förra året röstades ett liknande förslag ner i Folketinget då bara Dansk Folkeparti stod bakom det. Sedan dess har Den europeiska människorättsdomstolen godkänt ett liknande förbud i Belgien, vilket var anledningen till att förslaget återigen kom upp på den danska agendan.

Förslaget fastslår inte vilka konsekvenser det blir för de som bryter mot förbudet, vilket ska diskuteras av Folketingets partier framöver. Det är också något som bekymrat Mette Frederiksen (S) under veckan.

News Öresund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons