Martin Ingvarsson

”Domaren kände sig inte trygg”

HÄSSLEHOLM Martin Ingvarsson på Skånes FF känner sig upprörd över att domaren blev kränkt och uppmanar Nävlinge IF att med kraft ta avstånd från sådana uttryck.

I mejl till Marcus Lindh svarar Martin Ingvarsson hur han och Skånes FF ser på det inträffade
– Jag är upprörd över att en domare känner sig kränkt, rasistiskt påhoppad och fysiskt antastad. Har spelare och ledare föregått med gott exempel frågar jag mig? Faktum kvarstår att domaren var rädd, kände sig inte trygg, upplevde rasism, kände sig kränkt och blev antastad i ett evenemang som ni ansvarade över. Uttryck som ”åk hem med dig ditt svin”, ”far åt helvete din djävla pajas” är inte acceptabelt på någon arbetsplats. Jag uppmanar er att med kraft ta avstånd från sådana uttryck även om det kommer från åskådare med sympatier för er förening, säger Martin Ingvarsson.

Vad händer nu?
– Domaren har kommit in med sin rapport och den behandlas av tävlingsutskottet vid deras nästa möte. Sen får Nävlinge svara på den innan beslut tas.

Nedan följer hela Martin Ingvarssons brev till Marcus Lindh:

Hej Marcus och tack för ditt mail,
Först och främst vill jag informera om att Zen Al-Hammdi kommer att skicka en anmälan utefter sina upplevelser till tävlingsutskottet och ni har därefter möjlighet att ge er version. Därefter fattar tävlingsutskottet beslut om eventuella påföljder. Det är den formella vägen.

Hemmalaget är arrangör och ansvarar för bl.a. säkerheten runt sina matcher, vilket inkluderar åskådare, tills det att domaren lämnat idrottsplatsen. ”Arbetskamraten” som efter matchen hävdade, att jag kan säga vad jag vill så slipper Nävlinge IF påföljder är alltså inte korrekt.

Zen informerade mig att han upplevde rasistiska tillmälen under matchen. En åskådare sa till honom ”åk hem ditt djävla svin”. Han uppmanade åskådare att lämna fotbollsplatsen vilket jag uppfattade att han gjorde. Alltså är inte mitt uttalande baserat på incidenten efter matchen utan under matchen av åskådaren som blev avvisad. Fotbollen världen över har nolltolerans när det gäller rasism.

Zen har blivit uttagen till kvalmatchen eftersom han, enligt domarområde NO, gjort bra prestationer under året. Samtliga domare i Skånes FF:s kvalmatcher (undantag kval till div 4) döms av domare från hemmalagets närområde. Orsaken är att föreningar tidigare opponerat sig mot dyra reseersättningar när vi tagit domare längre ifrån. Dock tillhöra både Nävlinge och Vankiva området som tillhör Hässleholms FDK. Domartrion kom från Kristianstad FDK. Ordförande i Kristianstad FDK heter Henrik Reffers.

Händelser och bedömningar under matchen kommenterar jag inte då jag inte var på plats. För mig ovidkommande då jag inte tycker det är en rättighet att kritisera domare på det sätt som gjorts även om det upplevs som misstag har begåtts.

Sammanfattning från mig: Jag är inte på något sätt ute efter att hänga ut Nävlinge IF som förening eller på något sätt svartmåla er. Jag är upprörd över att en domare känner sig kränkt, rasistiskt påhoppad och fysiskt antastad. Jag har pratat med Christian Örn och neutrala åskådare och vet att goda krafter hos er uppmanat publik att heja på sitt lag istället för att trakassera domaren. Bra! Men har spelare och ledare föregått med gott exempel frågar jag mig? Faktum kvarstår att domaren var rädd, kände sig inte trygg, upplevde rasism, kände sig kränkt och blev antastad i ett evenemang som ni ansvarade över. Det kan väl inte ni tycka är ok? Uttryck som ”åk hem med dig ditt svin”, ”far åt helvete din djävla pajas” är inte acceptabelt på någon arbetsplats. Zen var arvoderad för sitt uppdrag hos er i lördags och fick höra det här. Jag uppmanar er att med kraft ta avstånd från sådana utryck även om det kommer från åskådare med sympatier för er förening.

Domaren är ingen naturlig spottkopp som man kan kräka av sig vad som helst till. Negativa ringar på vattnet, när sådan vokabulär används, blir såklart ungdomar och barn som hör detta. Barn gör inte som vuxna säger utan som vuxna gör. Skånes FF (en sammanslutning av Skånes alla fotbollsföreningar) har svårt att rekrytera domare. 90% av dom som börjar döma kommer från någon förening. Alltså bör det vara naturligt att föreningarna bidrar till rekryteringen för att säkra domarförsörjningen i framtiden. Incidenter där domare far illa bidrar till färre antal domare. 75 % av domarna i Skåne har en utländsk härkomst. Om vi inte skulle reagera när en domare får höra – ”Åk hem ditt djävla svin”, så hade vi fullständigt tappat vår trovärdighet.

Med vänliga hälsningar
Martin Ingvarsson
SKÅNES FOTBOLLFÖRBUND

Dagens fråga

Har du varit med om en viltolycka?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×