Annons

Hur ska vi han­tera kli­mat­flyk­tingarna

Opinion I så­väl kli­mat­de­batten som mi­gra­tions­de­batten måste kli­mat­för­änd­ringarnas framtvingande av folk­om­flytt­ningar upp­märk­sammas mer.
Opinion • Publicerad 9 oktober 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Det senaste de­cen­ni­et har i ge­nom­snitt 25 mil­joner män­ni­skor var­je år tvingats fly från kli­mat­ka­ta­strofer. Med tan­ke på hur kli­matet väntas för­ändras till 2050 el­ler 2100, även om Paris­av­talets mål om upp­värm­ning med max 1,5 gra­der skul­le nås, kan an­talet kli­mat­flyk­tingar väntas öka.

Ett pro­blem är att på­tvingad flyt­tning på grund av kli­mat­ef­fekter som översvämningar el­ler tor­ka inte ger flyk­ting­sta­tus, en­ligt gäl­lan­de kon­ven­tioner. UNHCR har där­för in­get man­dat att göra nå­got för dem som flyr na­tur­ka­ta­strofer. Asyl­rätten hand­lar om för­föl­jel­se på grund av po­li­tiska el­ler re­li­gi­ösa skäl el­ler flykt från krig och våld. Ändå kommer män­ni­skor att tvingas flytta från sina hem av kli­mat­skäl i ökande grad. Det kräver in­satser från det in­ter­na­tio­nella sam­fundet.

Annons

Tan­ke­smed­jan Fores har forsk­nings­pro­jekt på både kli­mat och mi­gra­tions­om­rå­det. En ny bok där­ifrån som hand­lar om kli­mat­flyk­tingar pekar på pro­blemet.

Ex­em­pel­vis bor 600 mil­joner män­ni­skor i kust­om­rå­den som san­no­likt drabbas av havs­ni­vå­höj­ning, vil­ket tvingar dem att flytta – kan­ske till ett an­nat land.

I så­väl kli­mat­de­batten som mi­gra­tions­de­batten måste kli­mat­för­änd­ringarnas framtvingande av folk­om­flytt­ningar upp­märk­sammas mer. En de­fi­ni­tion av kli­mat­flyk­tingar be­höver ut­ar­betas inom FN-sy­stemet.

Världen får inte över­ge des­sa, ofta myc­ket fat­tiga och ut­satta män­ni­skor av for­ma­lis­tiska skäl.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons